El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, va elogiar aquest dijous la voluntat històrica de Manresa "de tenir bones administracions de justícia" i va afirmar que "ha tingut sempre tribunals importants". Per exemple, va dir, "ha tingut una Audiència i ha tingut jutjats que han resolt des de fa segles les diferències entre els seus veïns".

Ho va expressar durant l'acte institucional del 200è aniversari del Col·legi de Procuradors de Manresa, que va presidir al saló de sessions de l'Ajuntament, el mateix lloc on l'entitat es va constituir l'any 1816.

De fet, Mundó va posar d'exemple l'existència d'aquest col·legi durant 200 anys a la ciutat com a prova del pes que hi ha tingut sempre la justícia. I va elogiar "la solidesa i la constància de la professió" a la ciutat. Una professió, la del procurador, que està complint amb èxit dos processos de transformació: "el de la liberalització del servei i el del canvi tecnològic".

Mundó, a més, va parlar del Palau de Justícia de Manresa, que va visitar fa poques setmanes. En aquest sentit, va dir que l'edifici acull uns jutjats "magnífics" que "responen amb suficiència a les necessitats de la ciutat".

El conseller no va parlar sobre la vocació de capitalitat que té Manresa, també en l'àmbit judicial. En canvi, sí que hi va fer referència l'alcalde, Valentí Junyent. "Ha estat una ciutat important en l'àmbit de la justícia. Qualsevol capitalitat d'un territori, com a la que aspira Manresa, s'ha de fer des de les seves associacions i des de la seva societat", va afirmar, tot aplaudint a continuació la tasca del Col·legi de Procuradors en aquest sentit: "organitzats com esteu, és la millor contribució que podíeu fer a la vostra ciutat", va agrair.

L'acte, que va omplir de gom a gom la sala de plens, es va iniciar amb la intervenció de la degana del col·legi manresà, Ester Garcia, que, emocionada, va agrair l'assistència de totes les autoritats, com la del president del Consell de Procuradors d'Espanya, Juan Carlos Estévez Fernández Novoa. Amb 36 col·legiats de Manresa, Berga i Igualada, va recordar Garcia, "som un dels col·legis més petits, però ens sentim igual que la resta", va afirmar. Més tard, Fernández Novoa li va respondre que els col·legis "no es mesuren només pel seu nombre de col·legiats, sinó també per la seva història i la seva tasca, i això fa que el de Manresa sigui un gran col·legi", va remarcar.

La intervenció del jutge degà de Manresa, José Manuel del Amo, va ser una de les més aplaudides. Del Amo va desitjar, per començar, que el col·legi pugui arribar als 300 anys. "Nosaltres segurament no hi serem. Tot i que això encara està per veure", va dir, tot despertant les rialles del públic. I, a continuació, va afegir que, si s'arribés a aquesta efemèride, "significaria que la justícia continuaria sent una tasca de persones per a les persones".

L'únic bo de Ferran VII

Del Amo també va fer riure tot l'auditori quan va recordar que les ordenances de constitució del Col·legi de Procuradors de Manresa van ser signades pel "lliberticida" rei Ferran VII. "Potser és l'única cosa que va fer bé durant el seu mandat", va expressar.

Francesc Comas, autor del llibre dels 200 anys del col·legi, va posar el vessant històric a l'acte, tot explicant l'evolució de la professió. I la part més emotiva va ser l'homenatge al procurador col·legiat més veterà de Manresa: Eudald Sala Solé, de 83 anys d'edat i amb més de 50 anys d'exercici.