L'origen del gran incendi d'Òdena de l'estiu passat, que va ser causat accidentalment per una trituradora de palla acoblada en un tractor, ha obligat el departament d'Agricultura de la Generalitat a prohibir aquest estiu l'ús d'aquests accessoris quan hi hagi el mateix nivell d'alerta que hi havia el 26 de juliol del 2015, el dia que es va declarar el gran foc.

Així ho ha anunciat aquest divendres el cap dels Agents Rurals de la Catalunya Central, Jaume Torralba, durant la presentació conjunta amb els Bombers i amb Interior de la campanya forestal d'aquest estiu a les comarques centrals.

L'incendi d'Òdena, que va cremar 1.290 hectàrees de l'Anoia i el Bages, es va declarar en un dia en què hi havia activat el nivell 2 d'alerta (d'un màxim de 3). Ara, en canvi, aquesta pròxima campanya de sega, quan hi hagi activat aquest nivell de risc, els agricultors no podran utilitzar trituradores de palla acoblades a tractors entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda. Si hi ha activat el nivell 3, la prohibició serà durant tot el dia.

De fet, aquest sistema per triturar la palla ja pràcticament no es fa servir, de manera que la normativa de prevenció d'incendis no regulava fins ara aquest tipus de trituradores. Per aquest motiu, el jutge va arxivar la causa contra el pagès d'Òdena, en descartar que cometés cap imprudència.

Tot i així, la fiscalia va ressaltar a Agricultura la necessitat de regular aquest tipus de picadores, encara que siguin poc utilitzades. Això és el que ha fet ara la Generalitat, en constatar, a més, que poden ser focus de guspires a causa dels impactes contra les pedres.

Segons Torralba, però, a la Catalunya Central només es té constància d'una mitja dotzena de pagesos que encara utilitzen aquest sistema per triturar la palla, bàsicament a l'Anoia i al Solsonès, sense que hi hagi, però, dades oficials. Torralba també ha afegit que, pel que fa a la maquinària agrícola convencional, la regulació en dies de risc d'incendis serà la mateixa que hi havia els últims anys.

Risc moderat d'incendi que es pot agreujar al sud del Bages i al sud-est de l'Anoia

Pel que fa al risc d'incendi actual, gràcies a les precipitacions de la primavera, la situació dels boscos de la Catalunya Central ha millorat i actualment existeix només un perill moderat. En concret, el Berguedà i el Solsonès arriben a l'estiu amb molt bones condicions de precipitacions prèvies. Bona part del Bages i el nord de l'Anoia també es troben aquests moments en bones condicions. Ara mateix, però, l'escenari que més preocupa la Generalitat és la zona sud del Bages i del sud-est de l'Anoia, sense ser, però, en cap cas, un escenari extrem.

Tot i així, les previsions meteorològiques d'aquest juny és que sigui més caloròs i menys plujós que la mitjana. Si aquestes prediccions es compleixen, els Bombers preveuen que el risc d'incendis a la Catalunya Central sigui elevat, especialment entre finals de juny i mitjan agost.