Quant costen els danys d'un vehicle que xoca contra un porc senglar a la carretera, si s'hi sumen, a més a més, els costos administratius, policials i dels equips de conservació? La Generalitat calcula que, de mitjana, 8.000 euros per cadascun dels accidents, si bé afortunadament, en la majoria de casos, els ocupants del vehicle en surten il·lesos.

Tenint en compte, però, que aquest tipus d'accidents han pujat el 45% en els últims quatre anys a Catalunya, a causa de l'increment de la població de senglars als boscos catalans, el departament de Territori s'ha decidit a intervenir a fons en els principals trams viaris del país on s'ha detectat un augment de la sinistralitat: 158 punts en total. D'aquests, una trentena corresponen a carreteres de la Catalunya Central, principalment l'eix del Llobregat (C-16), l'eix del Cardener (C-44), l'eix Transversal (C-25) i la carretera de Manresa a Moià (N-141c).

La principal mesura serà el tancament perimetral combinat amb passos de fauna, ja que, segons Territori, continua sent la mesura més efectiva per evitar que els senglars creuin les carreteres. L'actuació consisteix en la instal·lació de tancaments que impedeixen als animals accedir a l'asfalt i els condueixen cap a altres estructures que els permeten creuar la via, com ara un túnel, un viaducte o un pas de fauna.

A més a més, Carreteres també instal·larà en aquests trams senyals de trànsit que adverteixen de la presència de fauna silvestre, alguns dels quals, en els punts més perillosos, amb plafons reflectors. Una altra de les mesures serà netejar de vegetació els marges de la carretera per tal que els conductors tinguin visibilitat dels animals i per impedir, alhora, que aquests matolls serveixin de refugi dels senglars.

Dels 158 punts de la xarxa viària on s'actuarà, la Generalitat n'ha identificat 36 on s'intervindrà de forma més urgent, ja que l'accidentalitat és més elevada. A la Catalunya Central, són tres punts en concret: a Sant Joan de Vilatorrada (C-55), a Rajadell (C-25) i a Olvan (C-16).

De fet, aquestes tres carreteres, que són els principals eixos viaris de la Catalunya Central, són les vies de la regió on es faran més intervencions, especialment en el tram de la C-55 entre Sant Joan i Callús i en diferents punts de l'eix del Llobregat (C-16) entre Sallent, al Bages, i Bellver de Cerdanya. Al Moianès, s'intervindrà en cinc punts diferents de les carreteres N-141c i C-59, a Calders, Moià i Castellterçol. A l'Anoia, s'actuarà a l'eix Diagonal (a Vilanova del Camí) i a la B-224, entre Masquefa i Piera. Finalment, a l'Alt Urgell, s'actuarà en un tram de la C-14, entre Oliana i Bassella, que concentra una alta xifra d'accidents.

Llum i soroll per espantar

D'altra banda, la conselleria de Territori assajarà una prova pilot en dos punts de Catalunya: la instal·lació d'uns dispositius que emeten llum i so quan detecten la presència de senglars, amb l'objectiu d'espantar-los i evitar que irrompin a la via. Aquests dispositius s'instal·laran enfocats cap a la zona de muntanya i detectaran la presència d'animals amb uns sensors. Per espantar-los, usaran diferents tipus de ràfegues de llum i senyals acústics, per evitar que els senglars s'hi adaptin.

La conselleria també usarà com a prova pilot un sistema que ja es fa servir als Estats Units i Canadà, que consisteix a instal·lar plaques electrificades als accessos de vies amb tancament perimetral, un mètode semblant a les tanques elèctriques que s'utilitzen per protegir les zones agrícoles, encara que en aquest cas instal·lades amb plaques a terra.

Després de valorar l'eficàcia de les dues proves pilot, la Generalitat decidirà si les estén a la resta de la xarxa viària catalana. De moment, el pressupost global de Territori per dur a terme les mesures previstes és de 2,2 milions d'euros.

Segons les dades de la Generalitat, durant el període 2010-2014 es van registrar un total de 8.667 accidents de trànsit per la irrupció d'animals salvatges a la carretera. D'aquest total, el 94,7% està causat per ungulats (87% per senglars, 4,4% per cabirols i 1,5% per cérvols).

Per àmbits territorials, els accidents coincideixen amb les zones amb més població de senglars. A les comarques gironines es produeixen el 24,9% del total d'accidents amb animals en llibertat; mentre que a la Catalunya Central el percentatge representa el 13,5%.

L'informe també quantifica el cost que suposa un accident amb animals, que és, de mitjana, d'uns 8.000 euros, tenint en compte no només el cost dels danys sinó també d'altres com els associats a les víctimes o els administratius d'intervenció en accidents. Això suposa un cost d'uns 13,5 milions d'euros l'any per al conjunt de Catalunya.

El cas típic d'accident contra un porc senglar té lloc en una carretera de calçada única, durant el mes de novembre, entre les 9 i les 10 de la nit.