L'Audiència Nacional ha arxivat la causa contra nou activistes anarquistes, dos dels quals (un noi i una noia) eren de Manresa. Els Mossos d'Esquadra els van detenir el 28 d'octubre passat, però en seu judicial no s'ha pogut demostrar que formessin part d'un grup terrorista. Després de la declaració a l'Audiència, els manresans ja havien quedat en una situació de llibertat amb càrrecs. La resolució encara no és ferma i podria ser recorreguda per la fiscalia. Aquesta és una segona part del cas Pandora (Pandora II). En el primer cas, que està pendent de resolució, també hi ha implicades una noia de Manresa i una altra d'origen sud-americà que també estava relacionada amb la capital del Bages.

L'operació, coneguda com a Pandora II, va incloure escorcolls als barris de la Mion i de la Guia, on van ser arrestats els dos joves de la capital del Bages. La magistrada Carmen Lamela critica les investigacions realitzades per la policia catalana en afirmar que "no s'han obtingut en el present procediment dades objectives, accessibles a tercers i verificables que puguin considerar-se indicis per afirmar la participació dels investigats en els fets que se'ls imputa". La jutgessa afirma que les investigacions dels Mossos d'Esquadra "s'han limitat a informar sobre reunions, viatges i visites a centres penitenciaris". La decisió arriba després que tots els advocats dels detinguts presentessin un recurs conjunt on reclamaven el tancament del procediment.

La decisió, avançada ahir al vespre per La Directa i confirmada per Regió7, afirma que els Mossos només van aconseguir comprovar que els investigats es relacionaven amb persones del col·lectiu anarquista, alguns d'ells amb antecedents penals, però no veu cap prova sobre possibles delictes com ara la pertinença a cap organització terrorista. La policia va constatar que els sospitosos prenien mesures de seguretat per dificultar el seguiment, però no van interceptar cap conversa o activitat concreta relacionada amb terrorisme.

Així, la magistrada recorda que els primers indicis contra els nou detinguts es van obtenir en un dels escorcolls de la primera operació Pandora en un domicili del barri de Sant Andreu, on es van trobar objectes relacionats amb els Grups Anarquistes Coordinats (GAC). Gràcies a intervencions telefòniques i seguiments es van conèixer reunions fetes en diversos llocs, com la Kasa de la Muntanya de Barcelona, després d'un atemptat anarquista l'octubre del 2013 a la basílica del Pilar de Saragossa i després de la detenció dels seus autors, setmanes després.