Regió 7

Els advocats manresans avisen de l'intent del TSJC de centralitzar la justícia a Barcelona

El degà Pié tem la pèrdua de competències dels jutjats de Manresa i rep el compromís del conseller Mundó d'oposar-s'hi

18.06.2016 | 07:42
El degà del Col·legi d´Advocats de Manresa, Abel Pié, intervenint en l´acte d´aquest divendres
El degà del Col·legi d´Advocats de Manresa, Abel Pié, intervenint en l´acte d´aquest divendres

La festa anual del Col·legi d´Advocats de Manresa, que serveix cada any per imposar les togues als nous col·legiats, s'ha convertit aquest divendres al vespre en un acte reivindicatiu dels jutjats de la ciutat. El degà dels lletrats manresans, Abel Pié, ha alertat de l´intent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de centralitzar competències a Barcelona, en detriment dels jutjats comarcals, i ha rebut el compromís del conseller de Justícia, Carles Mundó, present a l´acte, d´oposar-s´hi des de la Generalitat.

Abel Pié, que ha obert l'acte, ha anunciat que el TSJC ha demanat que es traslladin a Barcelona totes les execucions dineràries dels processos laborals, que actualment duen a terme els Jutjats Socials que hi ha repartits per la província, com per exemple el de Manresa.

Per a Pié, aquesta centralització seria clarament perjudicial per als ciutadans de comarques, ja que allunyaria les executòries laborals del territori, i, a més, suposaria un «impacte econòmic» negatiu per a Manresa i la Catalunya Central. «Potser, a partir d´ara, les noves empreses deixarien de voler ubicar-se a la Catalunya Central i preferirien acostar-se a Barcelona, on tindrien més a prop els jutjats pels procediments laborals», ha advertit. «És que ningú del TSJC no ha fet cap informe sobre l´impacte que tindria una mesura així sobre el territori?», s'ha preguntat visiblement enutjat Pié, que ha afegit que, si del que es tracta és d´omplir «els jutjats infrautilitzats de Barcelona», doncs que «els dediquin per a altres coses».

El degà dels advocats manresans ha advertit, a més, que aquest trasllat podria significar «l´inici d´una centralització en altres àmbits» i s'ha mostrat molt crític pel fet que la proposta provingui, no pas del govern espanyol ni del Consell General del Poder Judicial, «sinó del propi Tribunal Superior de Justícia de Catalunya», ha lamentat. «Sap greu que siguin decisions que prenguin persones tancades en un despatx i que no estan al territori», va afegir. «A nosaltres ens toca defensa que la justícia sigui propera al ciutadà i que Manresa sigui ciutat judicial», va conclòs.

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, que ha tancat l´acte, ha qualificat de «pertinent» la reivindicació de Pié i ha rebutjat el «rebuig» de la Generalitat al possible trasllat de competències a Barcelona, una oposició, ha afegit, «que ja he traslladat personalment al TSJC», ha dit. «En aquest compromís, que la justícia sigui propera al ciutadà, hi trobaràs el Govern», ha assegurat Carles Mundo a Abel Pié.

El jutge degà de Manresa, José Manuel del Amo, tampoc no ha eludit la qüestió i, malgrat que depèn orgànicament del TSJC, ha estat clar en mostrar-se contra la possible centralització. «La justícia serà propera o no serà. Manresa és una ciutat amb molt pes històric en l´àmbit judicial i amb aspiració de capitalitat. No sembla efectiu que s´enduguin coses d´aquí, sinó que l´adient seria que ens en vinguessin més», ha reclamat. «Esperem que no perdem les executòries en l´àmbit laboral ni tampoc altres competències de l´adminsitració justícia», ha conclòs.

L´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assegurat que l´Ajuntament «liderarà» la reivindicació que la ciutat mantingui el seu pes en l´àmbit judicial, un pes que ha tingut sempre històricament, ha assenyalat, com ho demostren els 200 anys del Col·legi de Procuradors, els 150 anys de la Policia Local i els 134 anys del Col·legi d´Advocats, tres organismes que poden presumir de ser els més antics del país. I ha demanat «fer força units» en la reivindicació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

Expulsen al Marroc el jove de Manresa que va ser detingut per gihadisme

L'acusat, que no tenia els papers en regla a l´estat espanyol, ha estat retornat al seu país...

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

Presos de Lledoners elaboren i emeten en obert un programa de ràdio

De forma pionera al país, el magazín es podrà escoltar per Internet i s'estrenarà entrevistant el...

Conductàlia fa una crida a la responsabilitat a la carretera per evitar accidents

Conductàlia fa una crida a la responsabilitat a la carretera per evitar accidents

La jornada de seguretat viària del Montepio ha reunit més de 750 assistents a Manresa

Un boletaire resulta ferit en caure per un barranc a Castellar de n´Hug

Un boletaire resulta ferit en caure per un barranc a Castellar de n´Hug

L'home, veí de Valls, ha estat rescatat pels Bombers i ha estat evacuat per un helicòpter del SEM

Trànsit explica tard i incorrectament un embús a la C-55 i no allibera l´autopista

Trànsit explica tard i incorrectament un embús a la C-55 i no allibera l´autopista

Un accident en hora punta a Sant Vicenç causa retencions de sis quilòmetres fins a Manresa

El Trànsit
AmpliarAmpliar informació
El Trànsit a la ciutat
AmpliarAmpliar informació
Enllaços recomanats: Premis cinema