La festa anual del Col·legi d'Advocats de Manresa, que serveix cada any per imposar les togues als nous col·legiats, es va convertir divendres en un acte reivindicatiu dels jutjats de la ciutat. El degà de l'organisme, Abel Pié, va alertar de l'intent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de centralitzar competències a Barcelona, en detriment dels jutjats comarcals, i va rebre el compromís del conseller de Justícia, Carles Mundó, present a l'acte, d'oposar-s'hi des de la Generalitat. El jutge degà de Manresa, José Manuel del Amo, també va rebutjar la centralització.

Abel Pié, que va obrir l'acte, va anunciar que el TSJC ha demanat que es traslladin a Barcelona totes les execucions dineràries dels processos laborals, que actualment duen a terme els Jutjats Socials que hi ha repartits per la província, com per exemple el de Manresa.

Per a Pié, aquesta centralització seria clarament perjudicial per als ciutadans de comarques, ja que allunyaria les executòries laborals del territori, i, a més, suposaria un "impacte econòmic" negatiu per a Manresa i la Catalunya Central. "Potser, a partir d'ara, les noves empreses deixarien de voler ubicar-se a la Catalunya Central i preferirien acostar-se a Barcelona, on tindrien més a prop els jutjats per als procediments laborals", va advertir. "És que ningú del TSJC no ha fet cap informe sobre l'impacte que tindria una mesura així sobre el territori?", es va preguntar visiblement enutjat Pié, que va afegir que, si del que es tracta és d'omplir "els jutjats infrautilitzats de Barcelona", doncs que "els dediquin per a altres coses".

El degà dels lletrats manresans va advertir, a més, que aquest trasllat podria significar "l'inici d'una centralització en altres àmbits" i es va mostrar molt crític que la proposta provingui, no pas del govern espanyol ni del Consell General del Poder Judicial, "sinó del propi Tribunal Superior de Justícia de Catalunya", va lamentar. "Sap greu que siguin decisions que prenguin persones tancades en un despatx i que no estan al territori", va afegir. "A nosaltres ens toca defensar que la justícia sigui propera al ciutadà i que Manresa sigui ciutat judicial", va concloure.

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, que va cloure l'acte, va qualificar de "pertinent" la reivindicació de Pié i va mostrar el "rebuig" de la Generalitat al possible trasllat de competències a Barcelona, una oposició, va afegir, "que ja he traslladat personalment al TSJC", va dir. "En aquest compromís, que la justícia sigui propera al ciutadà, hi trobaràs el Govern", va assegurar Carles Mundó a Abel Pié.

El jutge degà de Manresa, José Manuel del Amo, tampoc no va eludir la qüestió i, malgrat que depèn orgànicament del TSJC, va ser clar a mostrar-se contra la possible centralització. "La justícia serà propera o no serà. Manresa és una ciutat amb molt pes històric en l'àmbit judicial i amb aspiració de capitalitat. No sembla efectiu que s'enduguin coses d'aquí, sinó que l'adient seria que ens en vinguessin més", va reclamar. "Esperem que no perdem les executòries en l'àmbit laboral ni tampoc altres competències de l'administració justícia", va concloure.

Oriol Rusca, degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona i nou president del Consell de l'Advocacia de Catalunya (substituint Pié en el càrrec) va fer costat a la reivindicació: "els jutjats han d'estar al costat de la gent", va afirmar.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va assegurar que l'Ajuntament "liderarà" la reivindicació que la ciutat mantingui el seu pes en l'àmbit judicial, un pes que ha tingut sempre històricament, va dir, com demostren els 200 anys del Col·legi de Procuradors, els 150 anys de la Policia Local i els 134 anys del Col·legi d'Advocats, tres organismes que poden presumir de ser els més antics del país. I va demanar "fer força units".

L'acte d'de divendres, a banda de donar la benvinguda als nous advocats, va reconèixer els que celebren 25 anys d'exercici de la professió.