Les societats de caça tenen un doble problema. D'una banda, es veuen obligades a caçar més porcs senglars, tot i que cada cop hi ha menys caçadors per fer-ho. I, de l'altra, perquè no saben què fer amb la carn del senglar un cop abatuts. Tenint en compte que es tracta d'una carn valorada gastronòmicament, en teoria hauria de tenir sortida comercial, la qual cosa seria un incentiu per a la caça i, per tant, s'aconseguiria reduir la sobrepoblació d'exemplars.

"Però ara mateix no surt a compte comercialitzar la carn, perquè només ens trobem que problemes i la Generalitat no ens dóna facilitats", explica el president de l'Agrupació de Societats de Caçadors de la Catalunya Central i del Pirineu, Manel Raurich. "Per això, la majoria de caçadors només destinen la carn del senglar a consum propi", diu.

Segons explica Raurich, actualment aquesta carn només la poden aprofitar els mateixos caçadors, perquè aquests no tenen capacitat ni autorització per comercialitzar-la. "Fins fa poc, la carn de senglar que es comprava aquí a Catalunya venia majoritàriament de fora, malgrat l'alt nombre de porcs senglars que tenim aquí", assenyala.

Els darrers anys, han aparegut alguns escorxadors habilitats per a l'especejament i la comercialització de carn de porc senglar, tot i que continuen sent comptadíssims. Tots ells, a més, estan concentrats a les comarques de Girona i a Osona.

"Els caçadors de la resta del país, com els de la Catalunya Central, no tenim els mitjans necessaris per poder traslladar els animals morts fins a aquests escorxadors. La solució seria que l'administració distribuís per diferents punts del territori cambres frigorífiques on poguéssim anar a deixar les peces abatudes", considera Raurich. "Els escorxadors podrien ser aleshores els encarregats d'anar a buscar aquesta carn. D'aquesta manera, es podria donar molta més sortida al porc senglar del que s'està fent ara, i seria un incentiu per a la caça i, per tant, per intentar reduir la població dels senglars", assenyala.

La carn de caça és un producte altament valorat per la gastronomia de Catalunya. Tot i així, les dificultats per assegurar-ne les garanties sanitàries han dificultat fins ara que la carn d'animals com els senglars sigui trobada als comerços d'hostaleria i alimentació, ja sigui fresca o elaborada, a diferència d'altres països del nostre voltant, on aquests productes són consumits de diferents formes i són a l'abast de tothom.