El qui va ser durant més de vint anys alcalde de Cercs, Ferran Civil, va tornar a declarar ahir, davant d'un tribunal, que no tenia coneixements d'urbanisme quan ostentava el càrrec municipal, per tal de justificar així que concedís una llicència d'obres il·legal. Civil va ser jutjat a l'Audiència de Barcelona per un delicte de prevaricació urbanística, en un judici que es reprendrà el proper 14 de juliol.

"Sempre he fet cas dels tècnics, mai no m'ha interessat l'urbanisme. Jo sóc metge". Fa un any i mig, Ferran Civil va expressar aquestes paraules al Jutjat Penal número 1 de Manresa, en el seu primer judici per irregularitats comeses durant la seva gestió municipal, en aquell cas per haver permès la construcció d'unes naus il·legals. Aleshores, aquest argument no va convèncer la jutge i va acabar condemnat a sis mesos de presó, que no ha hagut de complir, i a set anys d'inhabilitació, en una sentència que després va confirmar l'Audiència.

Ahir, Civil va afrontar el seu segon judici, en aquesta ocasió assenyalat a la secció tercera de l'Audiència de Barcelona. El motiu: haver concedit l'any 2003 una llicència il·legal per construir un bloc de pisos a Sant Jordi. Civil, però, com fa un any i mig, va tornar a assegurar ahir que no tenia coneixements en urbanisme i que sempre confiava en els seus tècnics. Segons va assegurar, en aquest cas, no va saber que la llicència era irregular fins al 2006, quan ho va dictaminar un informe d'Urbanisme de la Generalitat.

Les il·legalitats se centraven en tres fets, contraris a la normativa urbanística: l'ús d'un bar-restaurant en un soterrani, l'ocupació de la via pública de la terrassa del bar i la previsió d'habitatges en planta baixa. A més, l'obra projectada no respectava l'alineació prevista per les normes subsidiàries, ja que ocupava una superfície de sis metres més del previst.

El cas es remunta al 2000

A preguntes del fiscal, que demana per a ell una multa de 5.000 euros i una inhabilitació de set anys, Civil va insistir que no tenia coneixements urbanístics i va dir que "sempre tenia un tinent d'alcalde que en sabia". L'exalcalde va confirmar que l'any 2000 el Patronat Local d'Habitatge, que ell presidia, va vendre a Germán Sánchez (regidor de l'Ajuntament que va crear la promotora Grup Cercs-4) un terreny per 5,5 milions de pessetes a Sant Jordi. L'exbatlle va dir que la idea de posar un bar a l'edifici es va veure bé "per les dues parts" i també el fet que es planifiqués a la planta baixa "perquè fos visible".

Segons Civil, tots els informes tècnics "deien que el projecte es podia fer" i va dir que "si hagués sabut que la llicència no s'ajustava a la legalitat, no hi hagués votat a favor". L'acusat va dir que mai no ha fet res "sense consultar-ho amb un tècnic, perquè no hi entenc de res, en temes urbanístics".

Civil va assegurar que tant ell com la resta del consistori es van assabentar que la construcció presentava irregularitats arran d'un informe que la direcció d'Urbanisme va fer arribar al consistori el 2006, després que una veïna presentés una denúncia. "Vam quedar tots sorpresos", va afirmar ahir.

En el judici, l'exalcalde ho va aprofitar per carregar durament contra Germán Sánchez (que continua de regidor a l'oposició), ja que és la persona que, durant anys, ha anat presentant nombroses denúncies a la fiscalia per presumptes irregularitats urbanístiques de l'Ajuntament. Entre elles, l'assumpte pel qual va ser condemnat o el cas jutjat ahir, en què Sánchez, com a representant de Grup Cercs-4, exerceix l'acusació particular i demana per a l'exalcalde la pena de dos anys i mig de presó.

"Aquest senyor sempre ha estat a l'Ajuntament, i si algú ha de tenir coneixement sobre aspectes urbanístics és ell, perquè sempre està mirant normes i plànols", va declarar ahir Civil sarcàsticament referint-se a Germán Sánchez.