El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat avui que el Servei Català de Trànsit (SCT) avançarà per aquest mes de juliol la instal·lació de deu radars per tram nous a Catalunya, entre els quals els dos ja anunciats de Cercs a la C-16. La posada en funcionament es farà, per tant, un mes abans del que s'havia explicat en un principi, ja que inicialment s'havien programat per a l'agost.

Els radars per tram calculen el temps que triga cada vehicle a recórrer el tram controlat per determinar si ha superat el límit màxim establert. Si el vehicle ha superat la mitjana de velocitat màxima al tram, unes càmeres instal·lades a l'inici i al final del recorregut controlat prenen la imatge de la matrícula per poder sancionar el conductor.

En declaracions als periodistes durant una visita a les localitats gironines d'Olot i Salt, Jané ha indicat que durant aquest mes de juliol entraran en funcionament a Catalunya deu nous dispositius d'aquest tipus, del total de 19 que s'han projectat per a aquest curs després del repunt de la mortalitat a les carreteres catalanes registrat el 2015.

"No volem abaixar la guàrdia, volem reduir la velocitat, evitar les distraccions, que no es condueixi mai sota els efectes de l'alcohol, els fàrmacs o les drogues. Cal respectar els altres. Quan condueixi, respecti els altres, faci-ho de la manera adequada per no causar un accident", ha indicat Jané.

Els dos radars per tram de Cercs (els primers de la Catalunya Central) s'instal·laran a la C-16, un en sentit Berga i l'altre en sentit Bagà. Els altres vuit s'activaran a l'AP-7 a Tarragona, un en sentit Vila-seca i un altre cap a Altafulla; a la C-16 a Sant Cugat del Vallès, cap a Terrassa i Barcelona; a la N-II, entre Campany i Agullana i viceversa; i a la C-66, de Corçà a Sant Joan de Mollet i a la inversa.

Trànsit ja va posar en marxa el mes de maig passat dos radars per tram al carril d'alta ocupació Bus-VAO de la C-58 d'entrada i sortida a Barcelona, a l'altura de Montcada i Reixac.

De cara a la mobilitat de trànsit durant l'estiu, Jané ha demanat que s'extremi la prudència i que també s'actuï amb paciència, ja que es preveu un repunt de la mobilitat del 2 % durant els caps de setmana del juliol a les sortides de Barcelona, cosa que podria provocar algunes retencions, també a les vies que van cap a la costa.