Dos detinguts a Manresa per integrar una banda de defraudadors de la Seguretat Social

L'operació ha arrestat dotze persones i ha desmantellat 51 empreses fictícies, dues de les quals amb la seu social al Bages

06.07.2016 | 12:11
Polígon de Santa Maria d´Artés, on hi ha domiciliada una de les dues empreses acusades del Bages

La Policia Nacional ha detingut dotze persones, dues de les quals a Manresa, en una operació que ha desmentallat un entramat compost per 51 empreses acusades de defraudar 10 milions d'euros a la Seguretat Social.

La gran majoria d'aquestes empreses eren fictícies i, segons han explicat fonts policials a Regió7, dues d'elles, Trans Obra SL i Maryo 71 SL, tenen la seu social al Bages. Concretament, Maryo 71 SJ té el domicili fixat al polígon de Santa Maria d'Artés.

Tot i així, les dues persones detingudes a Manresa no viuen al Bages, sinó a Barcelona, on es va formar la trama i on resideixen la gran majoria d'arrestats, segons les mateixes fonts policials. L'operació també ha fet una detenció a Vic.

Els arrestats, segons el comunicat de la Policia Nacional, havien creat un entramat per descapitalitzar empreses deutores, traslladant els elements de producció a d'altres societats noves, utilitzant per a això a testaferros i empreses interposades.

A més dels 12 detinguts, la Policia investiga també vint persones més per aquest frau, entre elles les administradores de les mercantils, testaferros i col·laboradors.

Fins al moment, els agents han pogut aclarir un total de 33 delictes contra la seguretat social, tres d'insolvència punible i dos d'alçaments de béns, que acumulen un frau de 10.356.448 euros a l'erari públic.

La investigació es va iniciar en ser detectades diverses empreses sospitoses a Catalunya, principalment a Barcelona, els responsables de les quals buscaven provocar la insolvència de les societats amb mètodes defraudatoris, com la creació successiva de mercantils a les quals transferien l'activitat i elements patrimonials de la deutora.

Altres vegades, segons la Policia, utilitzaven un grup d'empreses entre les quals es constituïa una principal, que ostentava el patrimoni, i d'altres descapitalitzades, que complementaven suposadament l'activitat de la principal, utilitzant de forma fraudulenta la normativa laboral, com la cessió irregular de mà d'obra, contractes ficticis o facturacions entre elles.

Segons els investigadors, els responsables de les empreses sota sospita també havien incrementat els impagaments sistemàtics d'assegurances socials, fins i tot excedint els 120.000 euros anuals o els 50.000 euros el 2013.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema