El Jutjat Penal 3 de Manresa ha condemnat a penes de fins a dos anys i vuit mesos de presó quatre persones que estafaven concessionaris de cotxes del Bages per aconseguir que els financessin els vehicles amb diners que després no pensaven tornar. Els acusats lliuraven documentació falsa sobre la seva vida laboral i, d'aquesta manera, van aconseguir gratuïtament dos vehicles i van intentar-ho sense èxit dues vegades més.

Els fets, segons la sentència, es remunten a final del 2011. El principal acusat, Feliciano Pessarrodona Morera, de 73 anys i veí de Manresa, va posar un anunci a Internet oferint guanyar diners, al qual va respondre la també acusada Ursula Pérez Méndez, de 50 anys, d'origen dominicà i veïna de l'Hospitalet de Llobregat.

El 21 de novembre d'aquell any, tots dos van acudir al concessionari Manresauto, situat al carrer Rubió i Ors de Manresa, amb la intenció d'adquirir un vehicle sense pagar-ne el preu i d'obtenir-ne un enriquiment il·lícit. Els acusats es van interessar per un Fiat Croma, que aniria a nom d'Ursula. El comercial els va indicar la documentació necessària per al finançament del vehicle.

Quatre dies després, tots dos van tornar al concessionari i van lliurar fotocòpies de la documentació requerida, que consistia en un contracte de treball de l'empresa Cirsa, dues nòmines, la llibreta d'estalvis, l'informe de vida laboral i el certificat de retencions i ingressos a compte de l'IRPF, documentació a nom d'Ursula que prèviament havia estat falsificada per tots dos. La dona, de fet, no havia treballat mai a Cirsa.

Detinguts el dia de l'entrega

La financera Santander Consumer va aprovar l'operació, en què finançavat un total de 17.900 euros, i ho va comunicar al concessionari perquè el comprador signés la documentació, cosa que va succeir el 29 de novembre. Posteriorment, però, abans de l'entrega del vehicle, la financera es va adonar de la farsa. Per aquest motiu, va avisar la Policia Nacional, que va detenir els dos estafadors just el dia que anaven a recollir el cotxe.

Pocs dies abans de la seva detenció, Feliciano i Ursula havien comès els mateixos fets a Automòbils Claret, al carrer Gaudí de Manresa. Amb el mateix modus operandi, van intentar adquirir un Toyota valorat en 11.500 euros, però la financera BBVA va denegar l'operació, quan va constatar que l'acusada no treballava a Cirsa.

Segons la sentència, Feliciano Pessarrodona ja havia comès una estafa idèntica l'octubre anterior. L'home va acudir a Autosuministres Motor, al polígon Casanova de Sant Fruitós, tot interessant-se per l'adquisició d'un vehicle Mercedes, i va manifestar que era per a un soci seu, anomenat Ivan. L'estafador va presentar documentació falsa a nom d'Ivan i la financera de Mercedes Benz va autoritzar l'operació, va finançar 20.923 euros i va entregar el cotxe. L'acusat, però, no va pagar després cap quota.

Els altres dos condemnats, Ivan Valverde Navas, de 35 anys i veí de Rubí, i Jordi Puig Toll, de 56 anys i veí de Sant Fruitós de Bages, van cometre aquest tipus d'estafa el 27 de setembre, a Automòbils Claret del carrer Gaudí de Manresa. També amb documents falsos, van aconseguir que BBVA els financés 10.800 euros d'un Audi A-4 de segona mà. Els dos acusats van rebre el cotxe, no van pagar cap quota i van vendre'l a una altra persona.

Tots quatre han estat condemnats per estafa i falsedat de document. Feliciano Pessarrodona, que ja tenia antecedents, a dos anys i vuit mesos de presó i una multa de 1.575 euros. Al seu torn, la jutge ha imposat a Ursula Pérez dos anys de presó i una multa de 900 euros; a Ivan Valverde, un any i mig de presó i 1.350 euros de multa; i a Jordi Puig, un any i mig de presó i una multa 540 euros.

A més, Feliciano Pessarrodona ha d'indemntizar la financera de Mercedes Benz amb 14.691 euros i, de forma conjunta amb Ursula Pérez, ha de pagar 22.931 euros a Santander Consumer. Ivan Valverde i Jordi Puig han d'indemnitzar BBVA amb 13.658 eros. La sentència no és ferma i es pot recórrer a l'Audiència de Barcelona.