Per primer cop des de l'inici de la crisi econòmica el 2008, l'any 2015 va disminuir l'assistència d'advocats gratuïts del torn d'ofici en tots els àmbits judicials, inclosos el civil i el social, els més afectats pels acomiadaments laborals i els desnonaments, i que havien augmentat any rere any.

Així, els catorze col·legis d'advocats catalans van fer 287.983 actuacions, el 4,5% menys que les gairebé 302.000 del 2014. L'import pagat als advocats del torn d'ofici també va disminuir respecte de l'any anterior, passant dels 51,4 midlions d'euros als 49,6, i força lluny dels 57,7 del 2010.

En el cas concret de les actuacions dels advocats del torn d'ofici per execucions hipotecàries van descendir fins al 19,2% (entre el 2008 i el 2014 havien augmentat un 1.0005), però, en canvi, durant el 2015 van continuar augmentant els processos de desnonament per impagament del lloguer.

Crítics amb els Mossos

En la mateixa roda de premsa de presentació d'aquestes dades, el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Oriol Rusca, va denunciar que els Mossos impedeixen l'accés dels advocats als atestats policials mentre els detinguts estan a comissaria, cosa que, segons el seu parer, és impropi d'una policia democràtica.

Rusca va lamentar que els Mossos facin una "interpretació restrictiva" de la directiva europea que obliga la policia a facilitar l'accés als atestats a l'advocat d'un detingut.

Segons Rusca, en la majoria de casos els Mossos faciliten escasses dades als advocats mentre el detingut continua a comissaria, cosa que porta els lletrats a aconsellar als seus clients que es neguin a declarar davant els agents a causa de l'"obscurantisme" de la situació.