En el moment de l'incendi mortal del 2010 en una empresa de l'Ametlla de Merola (l'amo del qual s´enfronta a quatre anys de presó) hi havia dos treballadors a dins: la víctima mortal, que estava a la màquina, i Abdelkarim D., que s´encarregava de diverses tasques; entre elles, netejar, al final de cada jornada laboral, tota la borra del terra que generava la pols expulsada pel ventilador de les màquines. Una borra que, aquell dia, va prendre ràpidament durant l´incendi i va facilitar que es propagués ràpidament per tota la nau.

En el judici celebrat aquest dimecres al Jutjat Penal 3 de Manresa, Abdelkarim D. va declarar que, en el moment dels fets, la víctima, Conxita Noguera, el va cridar per advertir-lo que la màquina s´havia embussat. «Aleshores, vam veure que saltaven guspires, cosa que no ens havia passat mai, i de seguida es va generar el foc». Ràpidament, va afegir, «vaig intentar apagar l´incendi amb un extintor, però ja no vaig poder, i em vaig cremar les mans quan vaig intentar agafar uns sacs per portar-los a fora perquè no es cremessin, ja que ja estaven molt calents».

Immediatament, va prosseguir, «vaig dir a la Conxita que havíem de sortir de la nau. Ella va fer l´intent d´anar als vestidors a recollir les seves pertinences, però jo li vaig dir que no ho fes, i vam sortir tots dos cap a fora de la nau», va dir.

Un cop a l´exterior, va afegir, ell va trucar a l´acusat i als Bombers, i ella, va dir, «va tornar a entrar a dins de la nau per anar a buscar la bossa de mà i el paraigua, que tenia als vestidors», tot i que ell li ho va tornar a desaconsellar. «Però no ens pensàvem que pogués passar tot això i que l´incendi es propagaria tan ràpid», va reconèixer.

Amb l´incendi ja cremant amb gran virulència, tant ell com l´acusat, que acabava d´arribar a l´indret, van intentar accedir a la nau per rescatar la dona. «Però no vaig poder fer-ho: el fum negre no em deixava respirar», va assegurar ahir Abdelkarim D. És el mateix que va explicar l´acusat Jordi F. R.: «Era impossible entrar, em faltava l´aire», va dir Jordi F. R., que es va cremar en tocar una màquina.