Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest dimecres al matí l'incendi de Sant Feliu Sasserra. Les flames van quedar estabilitzades dilluns al vespre, després d'haver cremat 92 hectàrees.

Una cigarreta encesa llançada des d'un cotxe va originar l'incendi, segons han anunciat aquest dimarts els consellers d'Agricultura, Meritxell Serret, i d'Interior, Jordi Jané. Així ho ha conclòs la investigació dels Agents Rurals, que ha delimitat l'inici del foc en una zona arbrada just al costat de la carretera B-431, entre Avinyó i Sant Feliu.

De moment, els Agents Rurals hi han localitzat una burilla, però no descarten trobar-ne més. En cas que es localitzi el presumpte autor de la negligència, es pot enfrontar a una pena d'entre un i cinc anys de presó, per un delicte d'incendi forestal per imprudència. Tot i que els Agents Rurals reconeixen la dificultat de trobar el culpable, el cas de Sant Feliu Sasserra ja s'ha posat en mans de la fiscalia de Medi Ambient, tal com es fa en tots els casos.

Els Bombers van donar el foc per estabilitzat dilluns entorn les 7 de la tarda, quan ja havia afectat 92 hectàrees, prop de la meitat de les quals forestals. En les tasques d'extinció hi van participar una quarantena de mitjans terrestres i deu dotacions aèries, que es van anar retirant esglaonadament.

Segons la valoració del cos d´Agents Rurals, l´incendi ha afectat una superfície de 92,39 hectàrees, de les quals, 42,62 són arbrades. La resta són camps de conreu i sòl urbà.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va visitar el mateix dilluns a la tarda el centre de comandament de Bombers de Sant Feliu Sasserra i va recordar que aquest dimarts es compleixen quatre anys de l'últim gran incendi que hi va haver al municipi i que va cremar un total de 400 hectàrees. "Ens temíem el pitjor, l'incendi hauria pogut arribar fins a les 800 hectàrees", va dir.

Durant la tarda de dilluns, els esforços es van centrar en el flanc esquerre, on hi ha vegetació forestal i agrícola i per on les flames van avançar més ràpid. El flanc dret, en canvi, es propagava amb lentitud i va anar a parar al fons d'un barranc. Quant al vent, no va bufar amb intensitat i això va facilitar la feina dels bombers.

La granja Berengueras és una de les finques afectades per l'incendi. Les flames, que han cremat part del terreny, es van apropar a l'edifici principal. Un cobert, una segadora i 200 bales de palla han quedat destrossats, però s'ha pogut salvar els animals que hi havia a la instal·lació, 600 porcs i 200 vaques.

Ramon Berengueras, el propietari de la finca, va explicar que va haver d'abandonar ràpidament la granja mentre pensava que es cremaria tot. "Ens hem sentit desprotegits, han anat a socórrer les cases d'aquí al costat i aquí a la granja no hem pogut fer-hi res. Quan han arribat els voluntaris ja estava tot cremat", lamentava.

Des de Bombers es va demanar als habitants de Sant Feliu Sasserra que es quedessin confinats a casa com a mesura preventiva. Els Mossos d'Esquadra també van recórrer les masies de l'entorn demanant als seus veïns que no sortissin de casa. El fum, primer en forma de gran columna i després més dispers, era visible des de diferents punts del Bages, el Moianès i el Berguedà.

Per evitar la propagació de l'incendi declarat a Sant Feliu es va recomanar que es rostollin tots els camps segats dels municipis més propers, tant del Bages com del Lluçanès.