L'advocat de l'empresari jutjat per l'incendi mortal en una nau de l'Ametlla de Merola l'any 2010 ha demanat aquest dijous, en l'últim dia del judici, l'absolució del seu client, a qui la fiscalia i l'acusació responsabilitzen del foc per la falta de mesures de seguretat del recinte.

Encara que el lletrat defensor ha reconegut que la seguretat a la nau era «millorable», l'ha desvinculat de la causa de l'incendi. Segons ha afegit, encara que la prevenció de riscos hagués estat «perfecta», la mort «s'hauria produït igual», perquè la víctima va perdre la vida quan, després d'haver sortit il·lesa de la nau, va tornar-hi a entrar per recollir les seves pertinences, quan ja estava en flames. El tràgic desenllaç, per tant, es va produir per «la decisió instintiva equivocada» de la víctima, segons ha conclòs el lletrat.

La defensa ha reconegut que, a tot estirar, l'acusat va incomplir la seva obligació d'actualitzar les mesures de seguretat quan l'empresa veïna va fer tapiar la porta d'emergència de la nau. Per aquest motiu, ha demanat que, en cas que la jutge desestimi l'absolució, Jordi F. R. sigui condemnat únicament per un delicte contra els drets dels treballadors (amb una pena mínima que no comportaria presó), però no per un delicte d'homicidi imprudent.

La fiscalia, en canvi, ha mantingut la petició de tres anys i mig de presó per a l'acusat, Jordi F. R., petició que l'acusació particular, que representa la família de la víctima, eleva als quatre anys, pels delictes d'homicidi imprudent i contra els drets dels treballadors. Les acusacions consideren que l'incendi, originat en una màquina, va ser causat per la manca de manteniment de la maquinària, per la falta de mesures de seguretat de l'empresa (com ara l'absència d'una sortida d'emergència) i per la manca de formació dels treballadors en matèria de riscos laborals.

El ministeri fiscal també ha demanat que l'acusat o la seva empresa, Grup de Gestió Tranas, indemnitzi la família de la víctima mortal en 300.000 euros. Tot i així, l'acusació particular ha reclamat que, com a responsable civil subsidiària, es condemni l'empresa veïna, Meroltex, ja que, segons l'advocat acusador, Grup de Gestió Tranas hi tenia una relació jurídica de dependència.

Si la jutge dóna per corroborada aquesta relació, la condemna de Meroltex seria clau perquè la família de la víctima pogués cobrar la indemnització, ja que Jordi F. R. (administrador únic de Grup de Gestió Tranas) s'ha declarat insolvent per poder pagar. Els advocats de Meroltex i de la seva asseguradora, però, han negat completament la dependència jurídica amb Grup de Gestió Tranas i han assegurat que únicament hi tenia una relació de veïnatge i lleument comercial.

L'incendi mortal va tenir lloc el 2 de març del 2010 a l'antiga colònia tèxtil de l'Ametlla de Merola, al municipi de Puig-reig, en una nau que des del 2004 acollia l'empresa de l'acusat, Grup de Gestió Tranas, dedicada a la fabricació de bobines de fil. Un incendi originat en una màquina va destruir totalment la fàbrica i va atrapar a l'interior la víctima, Conxita Noguera Mosoll, veïna de Navàs i d'aleshores 53 anys. La dona va morir quan, amb l'incendi ja declarat, i després d'haver sortit il·lesa de la nau, va tornar-hi a entrar per intentar accedir als vestidors per recollir les seves pertinences.

Un altre treballador, que va sortir amb la víctima de la nau, va resultar ferit lleu per cremades en intentar apagar el foc sense èxit i, després, per intentar entrar de nou a l'edifici per rescatar la víctima. El seu advocat també ha demanat aquest dimecres la condemna com a responsable civil subsidiària de Meroltex. La fiscalia demana que el treballador sigui indemnitzat amb 15.000 euros per les lesions i les seqüeles.