La tempesta d'ahir a la tarda va causar diverses afectacions viàries al Bages, a causa de la caiguda d'arbres i del despreniment de pedres, i va obligat a evacuar un grup de 170 persones, la majoria menors d'edat, que acampava a la zona del Coaner, a Sant Mateu de Bages, on estaven de colònies, ja que se'ls van inundar les tendes. Aquest matí de dissabte, cap a 2/4 de 9, els pares i mares dels nens ja els han anat a recollir al pavelló de Súria i ja són tots amb les seves famílies.

Segons van informar fonts dels Bombers de la Generalitat i de l'Ajuntament de Súria, cap a 2/4 de 6 de la tarda, els responsables del grup, que provenia d'un esplai de Rubí, van alertar que la tempesta havia deixat xops tots els participants a l'acampada, d'entre 8 i 18 anys d'edat. Per aquest motiu, els Bombers, els Mossos i la Policia Local de Súria els van estar traslladant durant tota la tarda al pavelló municipal de Súria, segons les mateixes fonts.

Protecció Civil i Creu Roja van muntar un dispositiu per facilitar menjar, mantes i begudes a tots els infants, que van ser acomodats a la pista del pavelló. Segons fonts de la Policia Local, el desallotjament es va culminar a 2/4 de 9 del vespre, i tots els nens i nenes estaven sans i estalvis. "Estaran al pavelló com si estiguessin acampant al Coaner", van explicar les mateixes fonts. La previsió era que els monitors anessin a buscar el material a Coaner i que els nens i nenes retornessin avui a casa.

D'altra banda, la pluja va deixar sense llum el nucli antic de Bagà, que de nit subministraven amb generadors. També va tombar un arbre que va ocupar pràcticament tota la calçada de la carretera entre el Pont de Vilomara i Manresa, la BV-1225. Els vehicles només podien circular per un marge de la via.

Segons els Bombers, també hi va haver afectació a la confluència entre les carreteres C-55 i C-58, a Castellbell i el Vilar, on hi va haver un despreniment de pedres a la calçada. La Policia Local de Castellbell també va informar que un arbre caigut havia tallat la carretera entre aquesta població i el nucli de Sant Cristòfol.

Aigua acumulada i vehicles aturats a la carretera C-55. FOTO: Facebook/Miriam Nolopongo

La línia de tren de Renfe de Manresa també es va veure afectada per un despreniment de pedres a sobre de la via, entre Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar, la qual cosa, segons Renfe, va provocar retards de 30 minuts.

A més a més, els Bombers van haver d'atendre diversos avisos d'inundacions de baixos a Sant Vicenç de Castellet i a Castellbell i el Vilar. A Sant Vicenç, es va rebre que baixava molta aigua de la riera, al carrer Clot del Tufau. Això va provocar una gran acumulació d'aigua a la C-55, entre Sant Vicenç de Castellet i Castellbell, la qual cosa va afectar notablement el trànsit.

Precisament, Protecció Civil va demanar especial precaució i vigilància a les proximitats de rius i torrents del Bages, el Berguedà i l'Anoia, per possibles creixements inesperats del cabal. A Marganell, per exemple, l'augment de l'aigua de la riera va fer tallar provisionalment l'accés a la població.

Pel que fa al Berguedà, els Mossos i el servei de manteniment de carreteres van netejar la calçada de la C-16, a Guardiola, on també hi havia hagut un despreniment de terres a la calçada.