Advocats animalistes de diversos col·legis d’advocats de Catalunya van reclamar aquest dimarts que els porcs de granja que resultin malferits en accidents de trànsit puguin ser traslladats a santuaris d’animals acreditats, en lloc de ser sacrificats a peu de carretera. Així ho van reclamar després de constatar que dilluns, en l’accident de Manresa, els porcs malferits que no van ser considerats aptes per al consum humà van ser sacrificats allà mateix, igual com va passar a començament de juliol en un accident al Vallès Oriental.

Els fets, tal com va informar dilluns aquest diari, van tenir lloc a la rotonda de la gasolinera Petrocat de Manresa (a la confluència de l’eix Transversal i el del Cardener), on va bolcar un camió amb 215 porcs. El camioner, d’una empresa de Caldes de Montbui, havia carregat els animals a Cardona i els traslladava a un escorxador de Riudellots de la Selva, on havien de ser sacrificats. El conductor es va fer ferides lleus.

Alguns porcs van resultar morts o ferits al mateix lloc del sinistre. Segons van explicar ahir a aquest diari fonts de l’empresa de transport, els veterinaris que van acudir a l’indret de l’accident van decidir que la majoria d’animals ferits fossin traslladats a l’escorxador de Riudellots, juntament amb els porcs il·lesos. Tot i així, els porcs danyats que van ser declarats no aptes per al consum humà van ser sacrificats allà mateix, tot i que, segons les mateixes fonts, van ser casos «molt comptats». Els Bombers (que van fer tasques de suport als veterinaris) van comptabilitzar al final de la jornada 151 porcs vius i 64 de morts, en total.

El darrer accident similar a Catalunya va tenir lloc el 6 de juliol a l’autovia C-17, a l’altura de la Garriga (Vallès Oriental). Segons van informar ahir en un comunicat les comissions de Protecció dels Drets dels Animals de diversos col·legis d’advocats catalans, en aquella ocasió, els animals danyats també van ser sacrificats al lloc de l’accident, malgrat que diversos santuaris (com els de Ripoll i de Tarragona) es van personar al lloc de l’accident i van oferir fer-se càrrec dels animals ferits.

En el comunicat, els advocats animalistes reclamen que, en casos d’accidents amb animals de granja, «s’apliqui la normativa europea, que preveu prioritzar la protecció del benestar dels animals ferits i que, només en cas que no existeixi cap altre mitjà, es procedeixi al sacrifici». Per això, les Comissions dels Drets dels Animals van reclamar ahir a les administracions «que tinguin en compte aquesta normativa i permetin als santuaris o altres associacions acreditades fer-se càrrec dels animals ferits».