Rostres seriosos, ahir al matí, a la seu de la Regió d'Emergències Centre, a Manresa, on els diferents cossos implicats en la lluita antiincendis de la Catalunya Central es van reunir per analitzar el risc forestal, que torna a augmentar avui per l'arribada d'un nou episodi de calor. "Aquest dissabte tindrem dues zones d'alt risc, molt seques: d'una banda, tota la d'Aguilar de Segarra cap a Ponent, entre el Bages, l'Anoia i el Solsonès, i, de l'altra, la confrontant entre el Bages i el Moianès", va explicar el cap de guàrdia de la Regió, Miquel López, a la resta d'agents. "Són zones on no ha plogut i que ara es poden veure perjudicades per l'entrada de vents del sud", va afegir.

Aquest alt risc va motivar el departament d'Agricultura a activar el nivell màxim d'alerta (l'anomenat pla Alfa 3) en aquestes àrees. Al Bages, els municipis afectats són Avinyó, Talamanca, Artés i Sallent; al Moianès, Calders; i, a l'Anoia, són una desena de municipis de l'Alta Segarra i de la Conca d'Òdena. En aquestes poblacions, se suspendran totes les autoritzacions d'activitats que puguin generar perill d'incendi forestal. Pel que fa als treballs agrícoles, no es prohibirà la sega, però s'intensificaran els controls dels Agents Rurals. A la resta del Bages i l'Anoia, el perill també és considerat alt.

"Des d'aquest divendres fins dilluns, tornem a tenir una punta de risc d'incendis, perquè ens entra vent del sud, la qual cosa es caracteritza per unes temperatures molt elevades i unes humitats relatives molt baixes", va explicar ahir el cap de al Regió d'Emergències Centre, Francesc Boya. "Aquestes dues condicions són preocupants, perquè el que fan és que, si hi un conat d'incendi, tot el combustible que tenim acumulat al bosc comenci a cremar d'una forma ràpida i violenta", va alertar.

Encara que fa pocs dies va ploure de forma generosa en alguna zona, no ho va fer igual a tot arreu. Segons Boya, "a la Catalunya Central, ara mateix tenim dues zones diferenciades: el Berguedà, Osona i una part del Solsonès estan pràcticament fora de temporada d'incendis, ja que han rebut molta aigua. Però, en canvi, a una bona part del Bages, del Moianès i de l'Anoia, o no hi ha plogut o ho ha fet molt poc. I una pluja és insuficient si no passa dels 15 o 20 litres per metre quadrat". Segons va afegir, "la zona que ens preocupa més aquest cap de setmana és l'àrea de contacte entre el Bages, l'Anoia i el Solsonès, perquè ha quedat fora de l'espai de pluges. Igual que l'espai de contacte entre el Bages i el Moianès, com ara Artés, Calders i Monistrol", va avisar.

Dilluns arriba l'agost, un mes, segons Boya, "en què, històricament, a la Catalunya Central, el risc d'incendis va baixant, perquè tenim més passos de tempestes i les hores diürnes es fan més curtes". De totes maneres, va avisar, "aquest any estem una mica a l'expectativa, perquè, fins ara, les previsions meteorològiques no han acabat d'estar encertades del tot". De moment, aquest dilluns "arriben uns vents de Ponent que també són un factor de risc important, perquè l'aire ha travessat tota la península i arriba aquí reescalfat i sense humitat relativa".