La preocupació es va reflectir a les cares dels responsables i els treballadors de l'abocador de Bufalvent quan van veure que les flames es propagaven entre les deixalles. L'incendi va cremar tones de residus durant més de dues hores. Un foc que va posar en alerta molts manresans ahir a la tarda per la gran columna de fum que va generar i que es podia veure sobre les instal·lacions. L'incendi es va originar de forma natural, a causa d'alguns dels materials que hi havia entre les deixalles i les altes temperatures.

Els treballadors que s'hi van desplaçar saben que els residus són el combustible perfecte per a la propagació del foc i per aquest motiu hi havia nervis els primers minuts. Un empleat, a més, s'hi va desplaçar corrents quan des de la ciutat va veure que a sobre de les instal·lacions s'alçava una gran columna negra. Un color que no el va fer dubtar que es tractava d'un foc a dins de l'abocador.

"Qualsevol residu que hi hagi a l'interior pot haver provocat l'incendi. És impossible precisar-ho perquè pot ser des d'una cigarreta fins a material inflamable. Això sí, un cop s'origina un incendi entre les deixalles, el foc es propaga ràpidament", va explicar el gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Ricard Jorba.

El foc va afectar poques tones de deixalles -els Bombers de la Generalitat no saben precisar-ne la quantitat- i en cap moment va perillar que es propagués a fora de les instal·lacions. Els Bombers van rebre l'avís a 2/4 de 5 de la tarda i dues hores després els efectius que s'hi havien desplaçat el van donar per extingit. A la nit, l'abocador va poder reprendre l'activitat habitual.

Ahir era festiu i no hi havia ningú treballant a l'abocador de Bufalvent, excepte el vigilant, que va ser qui va donar l'alerta del foc. "El fet que no hi hagués ningú a la zona on s'acumulen les escombraries, i que per tant no pogués actuar al mateix moment en què es va originar l'incendi, ha fet que es propagués", explicava a Regió7 el cap de serveis tècnics el consorci, Xavier Bosch. L'incendi va posar en alerta Manresa i els municipis del voltant, i és que els Bombers van rebre fins a 50 trucades que avisaven de la columna de fum. Les tasques dels bombers es van centrar que el foc no guanyés terreny i es tornés més violent, i és que les primeres persones que van veure les flames asseguraven que les seves dimensions eren importants. Amb la intervenció dels bombers, el foc va anar perdent força, tot i que va ser complicat per la combustió de les deixalles .

Un cop els bombers van haver remullat la zona, els treballadors de l'abocador es afegir a les tasques abocant més brossa a la zona on hi havia les flames. "Per apagar un incendi a dins d'un abocador i d'aquestes dimensions s'han de tirar més escombraries a sobre i que quedin compactades. D'aquesta manera, les flames no tenen oxigen i s'acaba extingint", afegia el cap de serveis tècnics el consorci. Els bombers i els responsables de les instal·lacions, veient que les deixalles no paraven d'alimentar el foc, no s'atrevien a pronosticar les hores que tardarien a apagar-lo. Finalment, poc després de 2/4 de 8 del vespre ja estava extingit. L'incendi d'ahir a l'abocador de Bufalvent és poc habitual, segons expliquen els responsables de les instal·lacions, on es van desplaçar tres camions dels bombers.

Les persones que eren als voltants de la zona de l'incendi podien percebre el fum, d'una olor intensa, tot i que els responsables de les instal·lacions van assegurar que en cap moment era un fum tòxic i que no hi havia perill per a les persones. "És un incendi petit i els materials que s'hi acumulen són brossa domèstica. No cremen residus perillosos", assegurava Bosch. L'abocador de Bufalvent rep les deixalles de bona part dels municipis del Bages.

Els responsables dels instal·lacions van deixar clar que l'abocador és totalment segur. "És difícil que les flames es propaguin més enllà dels residus perquè hi ha un marge de seguretat sense vegetació al voltant per evitar, precisament, la propagació d'incendis", indicava Bosch.