Els grans cims i l'entorn natural de la Catalunya Central atrauen cada cop més excursionistes i per aquest motiu augmenten els rescats que han de fer els Bombers a la muntanya, especialment al Bages. El Berguedà és la comarca de la regió on hi ha més incidències, però el darrer any el nombre de sortides que han fet els Bombers a les muntanyes bagenques s'ha incrementat de forma important, el 60,8%. La majoria d'actuacions són a Montserrat.

Els Bombers alerten que des de fa cinc anys els entorns naturals de la regió s'han popularitzat i per aquest motiu aconsellen una bona preparació abans d'iniciar una ruta o fer qualsevol activitat esportiva a la muntanya. I és que part de les incidències, asseguren, són evitables. Montserrat s'està convertint en un maldecap cada cop més gran per als grups de rescat dels Bombers, i és que només a Monistrol han hagut d'intervenir deu vegades des que ha començat l'any fins al 15 d'agost. És, de lluny, el municipi bagenc on els Bombers han d'intervenir més en actuacions de rescat. La segona població és Marganell amb cinc, i a la resta n'hi hagut un màxim de dos. La prova de que Montserrat és un pol d'atracció per a persones que s'aventuren a fer excursions ho demostra els rescats que han hagut de fer en aquest l'entorn natural. El municipi anoienc del Bruc hi hagut 13 intervencions; i a Collbató -el Baix Llobregat Nord- n'ha registrat 18.

El Bages és la comarca de la regió central on en xifres absolutes creix més el nombre de rescats en els set primers mesos de l'any, i s'ha passat dels 23 del 2015 als 37 d'enguany, un augment del 60,8%. El Berguedà és la comarca on el Grup Actuacions Especials (GRAE) han d'intervenir més, amb 42 rescats, cinc més que el mateix període de l'any passat.

En el cas del Berguedà, el Pedraforca és un forat negre per a l'excursionisme, i és que només a Saldes hi hagut 22 incidències en què han hagut d'intervenir els Bombers.

Montserrat i el Pedraforca són dues de les joies de la corona de l'excursionisme català. En altres cims emblemàtics de la Catalunya Central, com el Port del Comte, no registren una quantitat d'incidències tan elevada. Els municipis de Sant Llorenç de Morunys i la Coma i la Pedra, al nord del Solsonès, sumen un total de cinc rescats. Fins i tot a les comarques més pirinenques de l'àrea de Regió7 no s'arriba als registres de Berguedà i el Bages. A la Cerdanya, n'hi hagut 13 i a l'Alt Urgell, 14.

En el conjunt de comarques, el nombre de rescats dels GRAE ha augmentat el 16,2% i un any més continua a l'alça la xifra de sortides que han de fer per salvar excursionistes i esportistes que converteixen l'entorn natural de la regió central en l'indret on practicar les seves activitats. Aquest any se n'han fet 143, mentre que l'any passat se'n van efectuar 123. "És una conseqüència lògica. Si cada cop hi ha més gent a la muntanya, nosaltres hi hem d'intervenir perquè hi ha més persones que prenen mal mentre practiquen qualsevol activitat", afirma a Regió7 el responsable de la unitat dels GRAE de muntanya, Guillem Amorós. De fet, des de fa cinc anys es nota un boom del muntanyisme i des de llavors la tasca dels Bombers especialitzats en rescats no ha parat de créixer. El Berguedà és la cinquena comarca del país on hi hagut més rescats i el Bages és setena, tot i que té una xifra similar a la del Vallès Oriental.

Imprudències

El responsable dels GRAE de muntanya adverteix que una part dels rescats que han de fer "són evitables" perquè són deguts a una "mala preparació a l'hora d'organitzar l'activitat". Per aquest motiu avisa les persones que hi van -sobretot les menys experimentades- que el dia anterior preparin detalladament el que hi volen fer.

"Hi ha accidents que no es poden evitar, com que et caigui un roc o fer-te mal al peu. Però veiem que de vegades es podia haver planificat abans més bé l'activitat", assegura Amorós. Per aquest motiu recomana que el dia abans es consulti a Internet les previsions meteorològiques i altres aspectes, com el desnivell o la dificultat de l'itinerari que es vol seguir.

"Per començar, cadascú s'ha de preguntar si està preparat físicament per afrontar l'activitat que es vol dur a terme. I mirar el temps que farà és important perquè de vegades hi hagut incidències molt greus per culpa de crescudes de rius o torrents", explica.

Amorós afegeix que, a més, ara s'organitzen moltes proves de muntanya a la regió central i això massifica encara més l'entorn natural.