Els abocaments incontrolats de residus augmenten el risc d'incendi, i l'Anoia és la comarca de la Catalunya Central on n'hi ha més, segons un informe de la Diputació de Barcelona. Els vigilants del programa del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals de l'ens provincial n'ha comptabilitzat nou a l'Anoia aquest any.

Els municipis del Baix Llobregat Nord també concentren un alt nombre de petits abocaments de residus i runes que augmenta el risc d'incendi. N'hi ha vuit. Els tècnics de la Diputació de Barcelona asseguren que no és una casualitat que aquestes dues comarques concentrin el gran nombre de restes de deixalles a la regió, ja que els municipis de l'àrea metropolitana -i els que queden directament sota la seva àrea d'influència- són els que en tenen més. "A les poblacions més properes a Barcelona és on hi ha més habitants, i l'entorn natural en nota l'impacte, en aquest cas, amb cúmuls de residus i restes vegetals", destaca Jordi Ruiz, enginyer del Pla d'Informació i Vigilància.

A part, també s'ha observat que a les urbanitzacions que queden lluny dels pobles és on hi ha més abocaments, i al sud de la comarca de l'Anoia n'hi ha un alt nombre. Als Hostalets de Pierola se n'han vist dos, i al municipi veí de Vallbona d'Anoia, un. És tota una zona on, segons l'informe, es concentren més cúmuls de residus. A Abrera, al Baix Llobregat Nord, n'hi ha quatre. "Són petits abocaments que fan persones incíviques, on hi deixen brutícia o material per a la construcció", afirma Ruiz.

Els tècnics també informen que hi ha cases sense la distància mínima de seguetat envers la zona forestal, que és de 500 metres, sobretot a l'Anoia.

La brutícia descontrolada, segons els tècnics de l'ens provincial, pot ser determinant, juntament amb les altes temperatures i la sequera, perquè s'origini un incendi. Ahir, precisament, el Solsonès, l'Anoia i el Bages eren tres de les set comarques de Catalunya que tenien un risc molt alt d'incendis forestals per les altes temperatures i per la vegetació seca que hi ha als boscos de la regió. En altres punts de la Catalunya Central, com el Moianès i el Baix Llobregat Nord, hi havia un risc elevat. La xifra de zones de risc d'incendi per abocaments de l'Anoia i la zona nord del Baix Llobregat contrasta amb les que hi ha al Bages i al Berguedà, i és que només s'han vist dos cúmuls de residus a cada una de les dues comarques.

Infraccions al bosc

L'Anoia, a més, és la comarca de la regió central on els vigilants de la Diputació han registrat més accions sancionable. La majoria es tracta de grups de persones que fan una barbacoa sense mataespurnes ni autorització per fer-la. "Es tracta d'infraccions clares. Assumim que hi ha persones que desconeixen la normativa contra incendis, per aquest motiu, els nostres vigilants primer informen que no es pot fer la barbacoa a menys de 500 metres de la massa boscosa, i si les persones continuen amb la seva actuació imprudent és quan considerem que s'està fent una infracció i avisem els Agents Rurals o els Mossos", explica l'enginyer de la Diputació. Al Berguedà, una de les accions sancionables era una acampada sense autorització a Bagà.

El mateix informe detalla les comarques més afectades pels incendis forestals aquest any, i el Bages és la que té més extensió cremada, amb 91 hectàrees. La segueix l'Anoia, amb 42,2 hectàrees arrasades pel foc.