L´artesenca Fàtima Portí Sallent, de 35 anys i molt experimentada en esports de muntanya, va morir dimecres en caure d'una alçada d'uns 100 metres quan estava fent la cresta denominada Els quinze gendarmes, que dóna accés al cim del pic de l'Alba, al municipi de Benasc, a la província aragonesa d'Osca. El cos de la noia encara estava ahir en un dipòsit de cadàvers a prop de Benasc i, segons han informat familiars de la víctima a aquest diari, està previst que arribi a Artés avui mateix al matí. El funeral serà demà dissabte a les 11:00 del matí.

Els fets van tenir lloc dimecres, i segons han explicat fonts properes a la víctima a Regió7, Portí anava acompanyada d'un experimentat escalador, que va resultar il·lès. La noia d´Artés, que solia practicar esports de muntanya i participava en competicions, va caure per causes que encara s´han de determinar un cop ja havia culminat l´ascens. La Guàrdia Civil va rebre l'avís a les dotze del migdia i els agents dels cossos de rescat van desplaçar un helicòpter a la zona que va haver de fer diverses passades fins que va trobar la víctima, que primer va caure uns 15 metres i després va rodolar per uns 100 metres més. Quan hi van arribar no es va poder fer res més que certificar la seva mort.

Molts amants de l´escalada ascendeixen les muntanyes de poble aragonès de Benasc per la seva dificultat. Hi ha diverses crestes que compliquen l´ascens i molts escaladors experimentats hi solen anar per millorar les tècniques d´escalada. La Guàrdia Civil assegura que per això en aquestes muntanyes es registren incidències i que molts cops han de portar-hi a terme operacions de rescat.

Per al rescat es van activar especialistes del Greim Benasc, de la Unitat Aèria destacada a Benasc i un facultatiu del 061. Van sobrevolar la zona diverses vegades fins que van poder localitzar els dos excursionistes. L´helicòpter va deixar a terra els especialistes de la Guàrdia Civil i el metge, que un cop van arribar on hi havia l´accidentada només van poder confirmar-ne la mort. El cos de la dona va caure d´uns cent metres. Més tard van evacuar del lloc tant la víctima com el company d´escalada. Un cop a Benasc, la funerària va traslladar el cos al dipòsit.

Feia 10 anys que vivia fora

Fonts familiars han explicat a aquest diari que Fàtima Portí vivia sola a Palafrugell des de feia uns deu anys, però que continuava estretament vinculada al poble que l'havia vist néixer i créixer, ja que tenia els pares, amics i altres familiars a Artés. Portí tenia dues germanes grans, que ara tampoc viuen a Artés, i una neboda de 21 anys (filla de la germana gran) que, segons fonts familiars, «era com una quarta germana, havien pujat totes juntes».

Visitava tot sovint la família i també els amics de tota la vida. A Palafrugell, on Portí treballava de mestra en una escola, va ser on va néixer la passió pels esports d'aquesta artesenca. Segons han explicat fonts familiars, practicava, a banda de l'escalada, «la natació, el trekking, el ciclisme... li encantava la natura i el mar», recorden, i també estava vinculada a entitats de caire esportiu, a part de participar en competicions. Durant els darrers anys, la jove artesenca havia treballat com a mestra interina i havia estat precisament aquest estiu «quan li havien donat la plaça fixa a l'escola on estava».

Fàtima Portí ja feia una dècada que no vivia al municipi del Bages, i tant ella com la seva família són coneguts al poble. L´alcalde d´Artés, Josep Candàliga, lamentava ahir la pèrdua i donava el condol als familiars. «És una pèrdua molt inesperada i per aquest motiu estem tots fent costat a la família», deia l´alcalde.