El jove de 31 anys que dimecres a la matinada va ser detingut a Manresa acusat de difondre propaganda gihadista per Internet va ingressar divendres mateix a la presó madrilenya de Soto del Real. Ho va fer per ordre del titular del Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que li atribueix un delicte d'enaltiment del terrorisme i un altre de tràfic de substàncies estupefaents.

El detingut, que des de dimecres estava reclòs a la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, a Madrid, havia demostrat els últims mesos "una intensa activitat de difusió virtual de l'ideari gihadista", segons el cos policial. En concret, propagava la doctrina i l'estratègia de l'organització terrorista d'Estat Islàmic.

La detenció va permetre desarticular una plataforma virtual "summament activa en la difusió del missatge gihadista", cosa que el ministeri de l'Interior va qualificar de "l'avantsala de tota mena de processos de radicalització, captació i activitat terrorista". El detingut, en aquest sentit, suposava "una clara amenaça per a la seguretat nacional", segons el ministeri.

A més, Interior qualifica el detingut de persona "inestable i violenta". Els últims mesos havia incrementat el seu compromís gihadista i mantenia contacte amb un retornat de la zona de conflicte entre Síria i Iraq. A través de les xarxes socials, habitualment li sol·licitava consell i conformitat a les seves activitats, segons Interior.

El jove, de nacionalitat marroquina, feia poques setmanes que s'havia establert a Manresa, en un pis del carrer Jorbetes compartit amb altres immigrants. Tenia problemes amb les drogues i amb l'alcohol, i procedia de Còrdova, on havia viscut els últims quatre anys. De fet, l'operació policial es va fer amb la participació de la Brigada Provincial d'Informació de de Còrdova, que és qui va començar a investigar el jove. L'operatiu també es va fer en col·laboració amb la Prefectura de Policia Nacional a Catalunya i autoritats del Marroc. Ni els Mossos ni la Policia Local de Manresa no n'estaven informats.