El Jutjat Penal 22 de Barcelona ha condemnat a gairebé tres anys de presó una conductora de Santpedor que va provocar un accident mortal a l'eix Diagonal (C-15), a Cabrera d'Anoia, quan va envair el carril contrari. L'acusada, Mariana Chelaru, de 35 anys d'edat, no tenia el carnet de conduir.

En el moment del sinistre, la noia conduïa amb excés de velocitat, havia begut vi a l'hora de dinar i, a més, havia descansat poc durant la nit anterior, per la qual cosa ha estat condemnada per un delicte d'homicidi imprudent. A més a més, el jutge també la castiga per un delicte de falsificació documental, ja que, després de l'accident, va intentar enganyar els Mossos ensenyant-los un carnet de conduir fals de Romania.

La condemna de presó suma, entre tots dos delictes, un total de dos anys, deu mesos i quinze dies. Com que cadascuna de les penes, per separat, és inferior als dos anys, l'acusada podria evitar l'ingrés a presó. Tot i així, també ha estat condemnada a una multa de 3.240 euros i a la privació de conduir vehicles durant tres anys i mig.

Els fets, segons la sentència, van tenir lloc el 24 de juny del 2012, dia de Sant Joan, cap a 2/4 de 5 de la tarda. La santpedorenca conduïa un cotxe per l'eix Diagonal, en sentit Manresa, acompanyada al seient de copilot pel seu company sentimental. Tots dos tornaven de Cambrils, on havien passat la revetlla, i s'havien aturat a Tarragona per dinar. A l'altura de Cabrera d'Anoia, l'acusada va perdre el control del vehicle, va envair el carril contrari i va impactar contra un cotxe que circulava en el sentit correcte, la conductora del qual, una noia de 33 anys de Vilafranca del Penedès, va resultar morta.

Quan els Mossos, personats a l'indret, van demanar el carnet de conduir a l'acusada, els va exhibir un permís romanès, amb el seu nom i la seva fotografia, que va resultar ser fals. De fet, els agents van comprovar que no s'havia tret mai el carnet a l'estat espanyol.

Davant dels agents, l'acusada presentava signes d'haver ingerit alcohol. La prova d'alcoholèmia, però, no se li va fer fins a dues hores després, a l'hospital d'Igualada, i va donar negatiu. Per aquest motiu, la sentència no l'ha condemnada per un delicte de conducció etílica.

Malgrat això, en la condemna de delicte d'homicidi imprudent el jutge té en compte que l'acusada havia ingerit alcohol abans d'agafar el cotxe. "L'acusada i la seva parella han reconegut que havien acompanyat el dinar amb vi, i els agents han descrit una simptomalogia etílica inequívoca, la qual cosa permet qualificar la imprudència com a greu", afirma.

El magistrat també té en compte que l'acusada circulava amb excés de velocitat (de gairebé 20 quilòmetres per hora per sobre del màxim permès a la via) i sense carnet de conduir, per la qual cosa "no tenia perícia ni experiència"

A més, el jutge recorda que l'acusada va explicar en el judici que, en el moment de l'accident, estava parlant amb la seva parella, la qual cosa "genera un dèficit d'atenció en la conducció". Igualment, assenyala la sentència, "ha quedat acreditat que la nit anterior l'acusada va estar de festa, va beure, se'n va anar a dormir més tard de les 2 de la matinada i es va llevar cap a les 9 del matí". També s'ha demostrat "que va conduir sense descans des de Tarragona a Salou i fins a Santpedor, tot això en les primeres hores de la tarda d'un dels dies, normalment, més calorosos de l'any", afirma el jutge.

La sentència condemna l'asseguradora a indemnitzar amb 97.062 euros la família de la víctima. D'aquests, la companyia ja n'ha pagat fins ara 88.258 euros.