Els Mossos d´Esquadra han detingut a l'autovia A-2, a Collbató, un veí de Barcelona de 34 anys, de nacionalitat guineana, acusat de cometre estafes canviant bitllets de 500 euros falsos per d´altres de curs legal. L'home ja ha ingressat a presó provisional pels delictes de falsificació de moneda, conducció sense carnet i estafa en grau de temptativa. L'acusat tenia diversos antecedents, entre els quals el d'homicidi.

Segons ha explicat el cos policial en un comunicat, el Rip Deal (tracte brut o operació fraudulenta) és una modalitat d´estafa de la qual a Catalunya se'n tenen antecedents des de l´any 2003. Els delinqüents busquen anuncis d´ofertes immobiliàries o de béns de luxe com rellotges o joies i contacten telefònicament per correu electrònic amb els venedors.

Els estafadors acostumen a simular una gran solvència econòmica amb la finalitat de guanyar-se la confiança de la víctima potencial i escenifiquen reunions en llocs públics com hotels de luxe o cafeteries de renom, tant a l´estat espanyol com a diverses ciutats d´Europa. Per donar versemblança a la seva interpretació, vesteixen amb roba de primeres marques, porten joies i rellotges de gamma alta molt ostentosos i, fins i tot, usurpen la identitat de persones de reconegut prestigi empresarial a nivell mundial (totalment aliens a aquesta activitat delictiva).

D´aquesta manera, si la víctima demana informes sobre la solvència econòmica del seu interlocutor, pot comprovar que tant ell com la seva empresa són de total confiança.

En aquest cas, els fets es van produir la tarda del dissabte 8 d´octubre quan una patrulla de seguretat ciutadana feia un control de pas de caràcter preventiu destinat a prevenir els robatoris amb força a domicili i va aturar un vehicle al punt quilomètric 576 de l´autovia A-2, a la localitat de Collbató.

Durant l´escorcoll policial, els Mossos van trobar 18 bitllets de 500 euros falsos, 10 bitllets de 50 euros de curs legal, diversos telèfons mòbils, un bloc de notes embolicat que simulava un feix de bitllets de 50 euros i un retolador utilitzat per detectar els bitllets falsos.

A més, l´home conduïa el vehicle sense haver obtingut mai el permís de conduir i, un cop comprovats els seus antecedents, ja li constava aquesta mateixa tipologia delictiva.

Finalment, se´l va detenir com a presumpte autor de tres delictes: un de falsificació de moneda, un altre per conduir sense haver obtingut mai el permís de conduir i el tercer per temptativa d´estafa.

El detingut, amb quatre antecedents, un dels quals per homicidi, va passar dilluns 10 d´octubre a disposició judicial i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.