El veí de Monistrol de Montserrat que a l'inici del 2014 va ser empresonat per haver matat el seu excap laboral a Esparreguera serà jutjat la setmana vinent davant d'un jurat de l'Audiència de Barcelona. El processat, Fernando P. S., de 48 anys, s'enfronta a una petició fiscal de 23 anys de presó per un delicte d'assassinat amb els agreujants de traïdoria i acarnissament, ja que l'empresari va ser atacat per sorpresa al seu cotxe i va rebre unes 40 ganivetades per tot el cos.

La víctima, Daniel Barrio Grau, un veí d'Esparreguera de 39 anys, era gerent de l'empresa de palets Embalatges Barrio, al polígon Olana del municipi del Baix Llobregat Nord. L'acusat hi havia treballat fins al 2008, quan va anunciar que plegava i va exigir unes elevades compensacions econòmiques, que l'empresa va considerar inassumibles. Arran de l'acomiadament, l'acusat i l'empresari van tenir diversos procediments judicials, tant laborals com penals, ja que la víctima va denunciar amenaces de l'extreballador. Des del 2010, però, el processat no s'havia tornat a posar en contacte amb el seu excap.

Uns anys després, a l'inici del 2014, va tenir lloc el crim. Segons l'escrit d'acusació de la fiscalia, els fets van succeir el 29 de gener a les 3 de la tarda, quan Fernando P. S. es va adreçar als voltants de l'empresa portant a sobre dos ganivets de cuina, d'uns 12 centímetres de fulla cadascun.

A aquella hora, la víctima s'adreçava en cotxe a l'empresa, tal com feia cada dia. L'acusat es va col·locar davant del vehicle, li va bloquejar el pas i va aconseguir que la víctima aturés la marxa.

Segons afegeix la fiscalia, el monistrolenc es va acostar al cotxe i, de forma sobtada, va atacar l'empresari quan encara era al seient de conductor. L'agressor el va agafar fortament per treure'l del vehicle i, quan encara era a dins del cotxe, el va atacar amb un dels ganivets que portava.

Finalment, assegura el ministeri fiscal, el processat va aconseguir treure l'empresari del vehicle i el va continuar atacant a ganivetades, fins a provocar-li en total 41 ferides diferents, per totes les parts del cos. Algunes de les ganivetades li van lesionar els pulmons, la qual cosa va provocar a la víctima una insuficiència respiratòria que li va acabar causant la mort.

L'acusat, segons la fiscalia, va provocar un sofriment innecessari a la víctima, com a conseqüència de les nombroses lesions que li va provocar en diferents parts del cos. A més, assenyala el ministeri fiscal, la víctima estava en una posició d'indefensió absoluta, perquè va ser atacat per sorpresa en un espai tancat, l'interior del seu vehicle, que li limitava la mobilitat.

Per tot plegat, el ministeri públic demana que l'acusat sigui condemnat a 23 anys de presó, una de les penes més altes previstes pel codi penal. A més, també demana que indemnitzi amb un total de 860.000 euros la família de la víctima, incloent-hi l'esposa, els tres fills menors d'edat, els pares i els tres germans.

En el judici, declararan quatre testimonis dels fets, un dels quals va veure directament el crim i tres més com l'acusat marxava del lloc dels fets. Per fugir de l'indret, l'home va obligar un camioner a portar-lo fins al centre comercial Montserrat d'Abrera. Allà, l'acusat va causar diversos aldarulls amb els vigilants del centre i amb els treballadors dels comerços, que també declararan en el judici. L'acusat va confessar l'autoria del crim davant d'alguns dels empleats.