El cap dels Bombers a la Catalunya Central, Francesc Boya, va defensar aquest dijous, en un acte públic, la permanència a Manresa de la sala territorial de control, després que a començament d'any es conegués una proposta d'estudi de la Generalitat per centralitzar-la a Bellaterra. El departament d'Interior encara no ha pres la decisió.

"Jo espero que no es faci. Crec que, com a regió, tenim prou pes i prou qualitat de feina perquè continuï existint", va dir Boya en el transcurs d'una jornada sobre els cossos d'emergències que operen a la Catalunya Central, responent una pregunta que li va adreçar el presentador de l'acte, l'excap de Protecció Civil de Manresa Xavier Jovés. La jornada estava organitzada per la Policia Local de la capital del Bages, dins de la programació d'actes dels 150 anys del cos policial manresà.

La proposta d'estudi, que defensava l'exdirector general dels Bombers Ramon Parés, preveia que totes les regions d'emergències del país (entre les quals la de la Catalunya Central, amb seu a Manresa) perdessin les seves respectives sales de control, des d'on es gestionen tots els avisos d'emergències. Segons la proposta, en el cas de la Regió Centre, passarien a gestionar-se a Bellaterra.

La jornada d'aquest dijous, en què els diferents cossos d'emergències van oferir ponències sobre la seva estructura i la seva forma de treballar, anava enfocada precisament a la gestió de les emergències a la Catalunya Central. En el seu torn inicial, el presentador, Xavier Jovés, va defensar l'"èxit" de la sala de control a la Regió Centre. "Vam lluitar molt per aconseguir-la. Per això, alguns vam posar el crit al cel quan algun centralista va insinuar que la perdríem", va dir.

Ja en el torn final de preguntes, Jovés va demanar a Boya si es podia posicionar respecte d'això. El cap dels Bombers a la Catalunya Central va defensar aleshores els avantatges de tenir una sala de control al territori: "aporta proximitat i compromís dels operadors de sala, perquè són del territori. I això fa que la seva implicació a la feina sigui més gran. No és el mateix gestionar una emergència a 100 quilòmetres de distància que una que està passant a casa teva i que pot estar afectant els teus veïns", va expressar. Boya també va subratllar "el coneixement entre els cossos d'emergències en el si de la Regió Centre. Quan vas a una situació de caos, no és el mateix trobar-te cares conegudes que no pas gent que no coneixes", va dir.

De fet, en l'acte, un dels aspectes més valorats va ser el model de coordinació entre els cossos d'emergències a Manresa, que en aquest sentit va ser un dels llocs pioners a Catalunya. "Sempre recordaré els dos grans incendis de la Catalunya Central com una fita a nivell personal i perquè d'allà en va sortir el model Manresa, que es basa en el treball conjunt i coordinat", va expressar Xavier Jovés.

"Jo vaig ser víctima d'aquells incendis", va expressar més endavant la navassenca Anna Fontquerni, cap del SEM a la Catalunya Central, tot adreçant-se a Jovés. "El que vau aprendre en aquell moment, he tingut sort de ser-ne hereva. I m'ha agradat veure, fora del Bages, com tot això que expliqueu realment és així", va dir-li.

L'acte, que va consistir en un seguit de ponències sobre la forma de treball de cadascun dels cossos, va tenir també les intervencions del cap de la sala regional central dels Mossos, Joan Salamanya; del cap de Trànsit de la Policia Local, Carles Muñoz; i de les responsables de Protecció Civil a la Regió Central i a Manresa, Agnès Centellas i Montse Cambray, respectivament. L'acte es va fer a la FUB.