L'organització juvenil Arran, vinculada a l'esquerra independentista anticapitalista, va robar aquest dimecres la bandera espanyola de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i posteriorment la va cremar al Pont Vell de Manresa. Així ho ha assegurat aquest divendres l'entitat en un comunicat acompanyat d'un vídeo que mostra dos encaputxats cremant la bandera a dalt del pont.

Fonts de l'Ajuntament de Sant Joan han confirmat a aquest diari el robatori de la bandera, que es trobava en un màstil de l'entrada del consistori, al costat de les banderes catalana i europea.

En el comunicat, Arran Bages justifica l'acció perquè Sant Joan de Vilatorrada era "un dels pocs ajuntaments de la nostra comarca on encara hi onejava aquesta bandera, símbol d’un Estat feixista que encara commemora que fa 500 anys va conquerir Amèrica massacrant i esclavitzant milions de persones. Un Estat, també, que avui en dia encara segueix oprimint pobles i nacions, com és el cas de casa nostra, els Països Catalans", assegura.

El mateix 12 d'octubre, joves d'Arran Manresa van trencar a cops de martell una placa de la plaça Espanya de Manresa. L'altra placa la van substituir per un cartell que deia "Plaça de la resistència indígena". Les dues accions també es poden veure en el mateix vídeo, sense que els autors dels fets surtin identificats de cara.