La majoria de les 41 ganivetades que va clavar al seu excap laboral van ser "punxadetes" que no tenien la intenció de "fer mal", malgrat admetre que el va apunyalar a la jugular i que li va fer dues ferides "profundes" a l'esquena.

És un fragment de la insòlita declaració que l'acusat del crim d'Esparreguera, el monistrolenc Fernando P. S., va oferir ahir davant del jurat popular, en el judici dels fets, per justificar la mort a ganivetades del seu excap. Un crim que va voler definir com a "homicidi involuntari" perquè va ser "en defensa pròpia", ja que, segons ell, va ser l'empresari qui el va atacar inicialment. En cap moment, no va mostrar penediment pel que havia fet: només va lamentar "no haver sabut afrontar la situació".

Un testimoni directe dels fets, però, el va desmentir posteriorment sense titubejar: l'acusat va abordar la víctima de sorpresa al seu cotxe i li va començar a propinar ganivetades. La fiscalia demana 23 anys de presó per al monistrolenc pel delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament.

El crim va tenir lloc a les 3 de la tarda del 29 de gener del 2014 al polígon Olana d'Esparreguera, on la víctima, Daniel Barrio Grau, tenia la seva nau, Embalatges Barrio. A aquella hora, l'empresari s'adreçava a la nau en un vehicle tot terreny, tal com feia cada dia. L'acusat havia treballat a l'empresa fins al 2008, quan va ser-ne acomiadat. El monistrolenc va perdre aquell mateix any el judici laboral i no va cobrar la indemnització.

El dia dels fets, l'acusat, que estava a l'atur des del 2011, feia un mes que havia deixat de cobrar totes les percepcions socials. Segons va explicar, aquell dia era precisament al polígon d'Olana "per buscar feina" en alguna de les poques empreses que acull. Va negar, així, que hagués acudit a l'indret per matar el seu excap laboral. Segons va assegurar, se'l va trobar al polígon per casualitat.

El processat duia en aquell moment a les butxaques dos ganivets de cuina de 13 centímetres de fulla. "Els portava a sobre perquè els havia de dur a esmolar", va assegurar durant l'interrogatori de la fiscal, que en algun moment no es va poder estar de fer comentaris sarcàstics sobre les surrealistes respostes de l'acusat.

El monistrolenc es va posar al mig del pas del vehicle que conduïa la víctima, tot i que va negar que li barrés el pas. "Ell em va reconèixer, va saltar del cotxe i em va va començar a insultar i a amenaçar". De cop i volta, va afegir, la víctima va començar a agredir-lo "a cops de porta" i també "a cops de puny" i va intentar prendre-li un dels ganivets, que va caure a terra.

Sempre segons la seva declaració, tots dos van forcejar per intentar agafar l'arma, moment en què l'acusat es va fer una ferida a la mà. "Vaig agafar jo el ganivet com l'hauria pogut agafar ell. Se'ns en va anar la situació de les mans a tots dos", va dir. Segons va assegurar, "em vaig espantar perquè m'atacava. I li vaig començar a fer punxadetes sense voler-li fer mal, per defensar-me". Va reconèixer després que "vaig fer-li dues o tres ganivetades profundes, una de les quals a la jugular, i llavors em vaig espantar. Estava molt nerviós i vaig marxar per demanar ajuda", va dir. "Jo no volia matar-lo. No en treia cap benefici fent-ho", va insistir reiteradament.

Fernando P. S. va anar caminant fins a la carretera i, fent autoestop, va aconseguir que un camioner el portés fins al centre comercial Montserrat d'Abrera, on, segons ell, volia demanar ajuda. "Vaig comprar-me tiretes per tapar-me la ferida, vaig anar al lavabo i vaig beure dues o tres copes per tranquil·litzar-me", va explicar. Va negar haver amenaçat treballadors del centre. "Vaig ensenyar-los els ganivets, però no per amenaçar-los, sinó per tranqui·litzar-los, explicant-los què havia passat", va dir. Finalment, va ser detingut per la Policia Local d'Abrera, avisada pels vigilants de seguretat.

Fernando P. S. també va afirmar que en aquella època tenia problemes amb l'alcohol, afectat pels problemes econòmics que patia.

Després de l'acusat, ahir va declarar un veí que va veure el crim des de la terrassa de casa seva. L'home, que va declarar com a testimoni protegit, va confirmar el que sosté la fiscalia en el seu escrit de conclusions: l'agressor va fer parar el cotxe de l'empresari i el va començar a atacar a ganivetades quan encara era a dins del vehicle. Seguidament, el va treure per la força del vehicle i el va continuar apunyalant a l'exterior. Finalment, l'home va marxar a peu. La fugida va ser presenciada per altres testimonis que caminaven per la zona, i que també van declarar ahir en el judici.