El teatre Kursaal de Manresa s'ha omplert aquest dijous al matí amb més de 750 estudiants d'entre 16 i 18 anys que han assistit al Conductàlia, la jornada de conscienciació viària organitzada pel Montepio de Conductors, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, Mossos d'Esquadra, Bombers, Policia Local de Manresa, Servei d'Emergències Mèdiques, Stop Accidentes i Institut Guttmann.

L'acte ha començat amb la projecció d'un vídeo simulant un accident, una escenificació que ha continuat sobre l'escenari perquè els joves veiessin en directe com treballen els cossos d'emergència i equips sanitaris quan han d'atendre les víctimes d'un accident.

Seguidament han començat les ponències, en format breu i molt vivencial, en què els diferents participants han anat desgranant els arguments a favor d'una conducció segura i responsable. Un dels conceptes més repetits ha estat que la seguretat i la reducció d'accidents és a les mans de cadascú, ja que la majoria d'accidents són fruit d'errors humans, com distraccions, excés de velocitat, consum d'alcohol o drogues, o manipulació de telèfons mòbils mentre s'està conduint. Conductàlia ha volgut fer èmfasi en el paper que tenen en la convivència a la via pública vianants, ciclistes, motoristes i conductors d'automòbil.

Les ponències han anat a càrrec d'Albert Jarne, mestre i tècnic d'Educació per a la mobilitat segura del Servei Català de Trànsit; Carles Xavier Muñoz, sergent de la Policia Local de Manresa; Joan López, mosso d'esquadra coordinador d'Educació per a la mobilitat segura de trànsit; Ramon Vidal, sergent cap del Parc de Bombers a Manresa; Glòria Díaz, doctora del Servei d'Emergències Mèdiques; Mireia Sanz, de la Fundació Institut Guttmann, víctima d'accident de trànsit; i Marilina Ferrer, de l'entitat Stop Accidentes, també víctima d'accident de trànsit.

Llorenç Juanola, president del Montepio de Conductors, ha obert l'acte donant algunes dades per a la reflexió i avisant els assistents "dels riscos que patim si no prenem precaucions". Ha explicitat que els ponents són "professionals que vénen a a parlar-vos del que veuen i viuen en el seu dia a dia". I així ha estat, des dels colpidors testimonis de les víctimes d'accident, fins al relat vivencial dels qui han d'atendre els ferits en el lloc de l'accident o avisar els familiars.

La directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, ha clos Conductàlia destacant que els assistents "sou uns afortunats, perquè tots aquests professionals són avui aquí amb l'únic objectiu que vosaltres no tingueu cap accident de trànsit". Domènech ha afegit que "la seguretat és fonamentalment a les vostres mans. Sigueu responsables, respecteu els altres i a vosaltres mateixos".