L'Audiència Nacional ha citat el 7 de desembre com a investigades (imputades) cinc persones, entre les quals dos bagencs, per la crema de fotos del Rei en la manifestació que va convocar a Barcelona l'esquerra independentista amb motiu de la Diada.

A petició del fiscal, el jutjat de Fernando Andreu els ha emplaçat tots cinc aquell dia perquè declarin per videoconferència a partir de les nou del matí i en espais de 10 minuts, de manera que l'última compareixença sigui a les 09.40 hores.

Els imputats bagencs, d'un delicte d'injúries a la Corona, són Roger Santacana Hervada, que apareixia com a candidat de la CUP per Manresa en les passades eleccions municipals (en el número 7), així com el navassenc Jordi Almiñana Domènech, que figura entre els signants d'un manifest titulat "Gir a l'esquerra".

Els altres tres imputats són Aitor Blanc Aranjuelo, regidor i portaveu del grup municipal Som Gramenet (coalició formada per Podem i la CUP), i els integrants de la CUP Iván Altimira Miralles i Nora Miralles Crespo.

El jutge Andreu investiga en aquesta causa les diligències que va obrir la Fiscalia arran dels incidents ocorreguts en l'última Diada celebrada l'11 de setembre a la ciutat comtal, per identificar la desena de manifestants que, a cara descoberta, van cremar fotografies de Felip VI i en el seu revers una fotocòpia de la portada de la Constitució.

Un cop rebut el passat 20 d'octubre l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra, la Fiscalia dóna per identificades aquestes cinc persones entre les que van participar en la crema de fotos del rei.

La manifestació va ser convocada per les organitzacions Alerta Solidària, Arran, COS (Candidatura Obrera Sindical), CUP, Endavant, Osan i SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), pertanyents totes elles a l'esquerra independentista i anticapitalista catalana.

Instants abans de la crema de les fotos del rei, durant el recorregut de la manifestació, una desena d'encaputxats va calar foc a banderes d'Espanya, França i la UE, però els manifestants van impedir als mitjans de comunicació i als periodistes presents gravar imatges i fer fotografies.

L'endemà, els Mossos van obrir una investigació d'ofici sobre la crema de retrats del Rei amb torxes per part de desenes de persones que van participar en la manifestació, que va ser convocada amb el lema de "desobediència".