El Jutjat Penal 3 de Manresa ha condemnat a una pena lleu la gerent del Consell Comarcal del Berguedà, Carme Casas, per haver autoritzat dues llicències il·legals d'obres a una masia de turisme rural de Cercs, quan era arquitecta municipal de l'Ajuntament. Es tracta de la tercera condemna que rep Casas per delictes urbanístics comesos quan treballava de tècnica al consistori local. En tots tres casos, les condemnes li han comportat una inhabilitació del càrrec d'arquitecta pública, que no li afecta, però, la seva tasca de gerent al Consell Comarcal.

La condemna d'ara és per un delicte contra l'ordenació del territori i ha estat sentenciada a una multa de 960 euros i a la inhabilitació durant dos anys del càrrec d'arquitecte al servei de l'administració. La setmana passada, durant una vista judicial al Jutjat Penal 3 de Manresa, Casas va reconèixer els fets i va pactar aquestes penes amb la fiscalia.

La sentència, a la qual ha tingut accés Regió7, també condemna pel mateix cas l'exsecretari de l'Ajuntament de Cercs Pau Llorens, que ha rebut les mateixes penes. En el seu cas, és la segona vegada que ha estat condemnat per la seva gestió a l'Ajuntament. En un d'aquests casos, també va ser condemnat l'exalcalde Ferran Civil, cosa que li va valer la dimissió de vicepresident de la Diputació i la renúncia a la reelecció a l'alcaldia de Cercs.

En la sentència d'ara, la jutge condemna l'exarquitecta Casas i l'exsecretari Llorens per uns fets que es remunten a l'any 2004, i que van ser denunciats a la fiscalia d'Urbanisme pel regidor de l'oposició Germán Sánchez, que ha estat al darrere dels diferents procediments judicials que han assetjat els darrers anys l'Ajuntament.

Els fets condemnats ara van tenir lloc el juny del 2004, quan el propietari de la masia La Mussolera va demanar a l'Ajuntament una llicència d'obres per rehabilitar el mas per destinar-lo a turisme rural. Dos mesos després, va demanar una altra llicència per reconstruir un cobert de la masia.

Les llicències, però, no es podien atorgar perquè vulneraven la normativa urbanística municipal, ja que la masia La Mussolera és en sòl no urbanitzable i només admetia usos agrícoles i ramaders. El cobert tampoc no es podia refer perquè no es respectava la volumetria original.

No obstant això, malgrat saber que la normativa ho prohibia, l'arquitecta Casas va informar favorablement de la concessió de les dues llicències, i el secretari Llorens no va informar sobre la vulneració. Per aquest motiu, l'aleshores alcalde Civil (que no ha estat jutjat en aquesta causa) va aprovar les llicències, en assumir els informes tècnics favorables.