Estupefacció ahir a Súria per dues morts que els Mossos no descarten que estiguin relacionades: l'assassinat d'una dona de 81 anys, que va aparèixer morta en una zona d'horts del riu, i el suïcidi d'un surienc de 40 anys en un habitatge de Piera, població de l'Anoia situada a 55 quilòmetres de Súria. Tant l'un com l'altra, però, residien des de feia anys en cases molt properes del barri dels Joncarets de Súria, a dos carrers de distància, i aquesta, de fet, era la seva única relació coneguda: la veïnal.

Tot i que inicialment es van tractar com a dos casos diferents, els Mossos investigaven ahir una possible connexió entre totes dues morts. Malgrat que no es descartaven altres possibilitats, la hipòtesi d'una suposada autoria del crim per part del surienc mort a Piera es mantenia oberta ahir a la nit, segons fonts policials.

La dona, Leonor Muñoz Arcos, de 81 anys, va aparèixer morta cap a les 8 del matí d'ahir, en una zona d'horts entre el riu Cardener i la carretera d'accés a Súria, a sota de l'antiga cinta transportadora de la mina. No es descartava que el seu homicida, fos qui fos, hagués abandonat allà el cadàver, després de cometre el crim en un altre lloc. El cos, amb signes de violència, va ser localitzat per un hortolà. Estava despullat i, segons deien alguns testimonis, presentava cremades a la cara i a les mans.

Leonor Muñoz estava desapareguda des del dia abans al vespre. Durant la tarda, havia sortit a passejar pel poble, tal com solia fer molts dies, i, de fet, molts veïns la van veure a les botigues i al casal d'avis, on anava molts dies. «Me la vaig trobar sortint del casal cap a les 7 de la tarda», assegurava ahir una veïna a aquest diari.

Segons va explicar l'alcalde, Josep Maria Canudas, la dona solia tornar sempre a casa seva, als Joncarets, cap a les 8 del vespre. Segons va afegir, cap a 2/4 de 9, el seu marit, que vivia amb ella, va alertar les filles (que també viuen a Súria) que la dona no havia tornat a casa. La família va donar aleshores l'alerta de desaparició.

Immediatament es va muntar un dispositiu de recerca en què van participar els Mossos, els Bombers, la Policia Local, familiars de la dona i diversos veïns i voluntaris, a més a més dels regidors i el mateix alcalde. La batuda es va fer per tot el nucli urbà del poble, sense èxit, i posteriorment la recerca es va ampliar als voltants del poble.

La hipòtesi principal amb què treballava el grup de recerca és que la dona s'hagués pogut desorientar o hagués pogut caure, accidentalment o per un problema de salut. Sigui com sigui, no es va trobar rastre d'ella en tota la nit. A causa de la foscor, tampoc no es va poder localitzar a la zona d'horts on va aparèixer morta unes hores després, ja amb la llum del dia. Per indicació dels Bombers, el dispositiu es va donar per finalitzat a 2/4 de 5 de la matinada, amb l'ordre de reprendre la recerca al matí.

Finalment, un home que acudia a conrear el seu hort va ser qui casualment va descobrir el cos, cap a les 8 del matí. Ràpidament, va avisar la Policia Local de Súria, que, davant dels fets, va alertar la resta dels cossos d'emergències.

Fins a l'indret s'hi van desplaçar nombroses patrulles dels Mossos d'Esquadra i del SEM i, posteriorment, la comitiva judicial, incloent-hi diversos agents de la policia científica. Al migdia, els Mossos confirmaven que la dona havia mort per homicidi i que el cas estava sota secret de sumari, per determinar l'autoria del crim.

{C}{C}{C} GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=582f30a80cf2bdaee69bc3fc|GMv2

Veure Galeria

Però Súria també es va consternar ahir per la notícia inesperada d'una segona mort: la del miner surienc Isidoro Mata, expresident del comitè d'empresa d'Iberpotash de Súria, al qual continuava vinculat. L'home va aparèixer mort també ahir al matí, en un habitatge de Piera. Els Mossos van confirmar que havia estat un suïcidi.

L'última notícia que es tenia d'Isidoro Mata provenia del barri dels Joncarets: només unes hores abans, dijous al vespre, els veïns van veure com diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra irrompien per la força a casa seva. Un desplegament policial del qual van ser testimoni nombrosos veïns. Els Mossos, però, no van voler explicar ahir els motius de l'operatiu, al·legant que tot plegat es tractava del mateix cas investigat i que, per tant, està sota secret de sumari. Segons els veïns, els agents van haver d'entrar per la força a la casa de Mata, per la porta del darrere, però no hi van trobar ningú a dins.

Tot i que es desconeixia el motiu de l'acció policial, veïns asseguraven que una persona havia avisat els Mossos perquè hauria estat testimoni d'algun tipus de fet delictiu, un extrem que ahir aquest diari no va poder confirmar. En tot cas, una patrulla dels Mossos es mantenia ahir a la tarda davant de la casa d'Isidoro Mata, que durant el matí havia estat escorcollada.

El desplegament policial de dijous al vespre al domicili d'Isidoro Mata va ser paral·lel a l'operatiu de recerca de Leonor Muñoz, sense que llavors hi hagués cap relació entre tots dos casos. L'aparició dels dos cadàvers ahir, un assassinat i l'altre mort per suïcidi, ha forçat els Mossos a investigar una possible relació entre els dos casos.