Un de cada quatre menors d'edat a Catalunya, joves d'entre 14 i 18 anys, diu haver abusat de l'alcohol amb un consum intensiu durant l'últim mes, segons ha informat el departament de Salut de la Generalitat.

Coincidint amb el dia sense alcohol, celebrat el 15 de novembre passat, el departament de Salut català ha advertit dels riscos de la ingesta elevada de begudes alcohòliques entre la població juvenil, una pràctica molt freqüent entre els joves.

El departament de Salut ha organitzat per a aquesta setmana una campanya de sensibilització sobre els riscos de l'alcohol, que amb el lema "Fem xarxa! Amb l'alcohol menys és millor", vol subratllar la feina en xarxa per poder donar resposta efectiva als problemes que planteja el consum d'alcohol: actualment, més de 33 xarxes de professionals i 50 entitats treballen per eradicar aquest problema.

Encara que la gran massa de consumidors d'alcohol està compresa entre els 30 i els 64 anys, els joves són els que més preocupen, ja que són els que presenten borratxeres més elevades, sobretot durant els caps de setmana, i representen el 21,5% dels nois i el 12,1% de les noies.

El consum d'alcohol també està relacionat amb altres drogues com el cànnabis (34,1%) i la cocaïna (3,3%), amb la qual cosa el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre el 2015 un total de 1.867 urgències per intoxicació d'alcohol de menors d'edat.

El consum d'alcohol a l'Estat i a Catalunya és inferior a la mitjana europea i ocupa el setè lloc entre els factors de risc que provoquen malalties i lesions.

Només el 9% de la població catalana declara no haver consumit mai alcohol, el 20% confessa no haver-se emborratxat mai i el 13% indica haver-ho deixat l'últim any, mentre que el 10,2% declara consumir-ne diàriament.

L'11,8% dels conductors implicats en un accident de trànsit van donar positiu en el test d'alcohol en aire expirat durant l'any 2015, per la qual cosa, en un de cada tres accidents mortals el conductor estava sota els efectes d'alcohol.

El cost social que s'atribueix al consum d'alcohol a la Unió Europea ascendeix cada any a 155.800 milions d'euros, equivalent a l'1,3% del PIB, que representa 300 euros per persona en costos directes en productivitat, sanitat, justícia i serveis socials. El departament de Salut està implementant 25 polítiques i programes preventius relatius a evitar el consum d'alcohol durant l'embaràs.