Moltes víctimes que fan el pas i denuncien maltractaments masclistes es troben que, fins que no van a declarar davant del jutge, no tenen cap advocat d´ofici que les acompanyi. El Col·legi d´Advocats de Manresa, però, recorda que la llei permet a les víctimes demanar un advocat de guàrdia ja en el mateix moment de presentar la denúncia als Mossos i, a més, recomana a les dones que s´assessorin jurídicament sobre el seu cas ja abans de denunciar els fets.

Cada dia, en jutjats com els de Manresa, hi ha advocats del torn de guàrdia que poden ser activats per assistir una víctima de violència masclista. «Moltes vegades, però, els advocats no tenim el primer contacte amb les dones fins al mateix jutjat, poca estona abans que entrin a declarar davant del jutge. I, és clar, estan nervioses, no ens coneixen i no hem tingut temps de preparar-les ni d´explicar-los quines proves havien de dur», explica Assumpció Lleonart, secretària de la junta del Col·legi d´Advocats i una de les integrants de la comissió de violència sobre la dona de l´organisme.

«Per això, és molt important que, quan vagin a denunciar els fets als Mossos, ja demanin en aquell moment l´advocat d´ofici. Perquè les acompanyarem des del principi i, així, tindrem un o dos dies per preparar la seva declaració davant del jutge», diu. L´advocat que se´ls assigni serà el mateix que les acompanyarà durant tot el procés judicial.

D´altra banda, explica Lleonart, el Servei d´Orientació Jurídica del Col·legi ofereix assessorament gratuït a tothom, dimarts i dijous, de 10 a 12 del matí, a la sala del Col·legi del primer pis dels jutjats de Manresa. «Podem assessorar totes les víctimes sobre què implica una denúncia, abans que la vagin a presentar», explica. Aquest assesorament també s´ofereix setmanalment en diversos municipis de la resta de la Bages.

Aquest divendres, assessorament jurídic a les dones

Aquest divendres, de 10 del matí a 1 del migdia, el Col·legi d´Advocats de Manresa atendrà totes les dones que desitgin informació jurídica sobre qualsevol cas, civil o penal. Serà al vestíbul dels jutjats de Manresa. Es tracta d´un dels nombrosos actes que se celebren avui a la ciutat amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista. Entre d´altres, l´acte institucional, a les 12 del migdia a la plaça Major, i l´encesa d´espelmes, de 6 a 9 del vespre, a la Plana de l´Om.