En els darrers dos anys, els Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia han fet sis detencions per gihadisme a la Catalunya Central, concretament a les comarques del Bages, l'Anoia i Osona. Així ho va recordar ahir un mosso d'esquadra de la Comissaria General d'Informació durant una conferència sobre terrorisme gihadista que va impartir a Sant Fruitós de Bages, a la qual van assistir un centenar de mossos i policies locals de la comarca. L'acte era organitzat pel sindicat policial SAP-FEPOL a la Regió Central.

Tres dels sis casos (tots ells ja divulgats en el seu moment) s'han produït al Bages: dos a Manresa, aquesta tardor (en només un mes de diferència) i un altre a Monistrol de Montserrat, que va ser la primera detenció d'aquest tipus a la Catalunya Central, el desembre del 2014. Entremig, també s'han detingut presumptes gihadistes a Piera (Anoia) i a Manlleu i a Roda de Ter (Osona), en aquest últim cas ara fa només una setmana.

El mosso que va impartir la xerrada va recordar aquestes detencions per evidenciar que, malgrat que aquest tipus d'arrestos eren impensables fa uns anys, ara es poden produir en qualsevol indret del país i d'Europa, fins i tot a la Catalunya Central. Tot i que va recomenar als agents «no obsessionar-se», va demanar que tothom estigui atent a qualsevol focus de radicalització. No només policies, sinó educadors i funcionaris de presons. Tot i la greu amenaça que existeix a França, va recordar que la realitat francesa és molt diferent a la del nostre país.

L'agent que va donar la xerrada, que es va celebrar al centre cívic Nexe de Sant Fruitós, és un membre actiu de la Comissaria General d'Informació dels Mossos, expert en gihadisme. Ahir, va fer una exposició d'operativa policial en terrorisme gihadista. En els últims mesos tots els mossos d'esquadra i policies locals del paístambé han rebut formació al respecte.

Segons va explicar, la gran majoria de detencions a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol són per captació i enviament de gihadistes, així com també enaltiment i propaganda. Molts pocs, en cnavi, han estat detinguts perquè tenien la intenció real d'atemptar.

Encara que molts nous gihadistes poden ser captats en pisos, en la majoria de casos es fa a través de les xarxes socials. Per això, va donar consells als policies sobre com detectar possibles gihadistes a través d'Internet i també sobre com detectar-los a nivell de carrer, sobretot si són individus que han canviat de cop el seu aspecte físic. Davant de qualsevol dubte, va dir, sempre és millor manifestar-lo a la comissaria d'Informació dels Mossos abans que callar-lo.