Carreteres defensa que la polèmica gestió del tall de la C-55 de dissabte va ser correcta

Territori justifica que la C-16 no fos gratuïta durant tota la nit, contradient el que havia dit Trànsit, perquè la C-55 es va poder netejar molt abans del previst inicialment

30.11.2016 | 00:51
Treballs de neteja a la C-55, on hi va haver el despreniment.

Dissabte al vespre, un despreniment a Castellgalí va obligar a tallar la C-55, i centenars de conductors s'hi van quedar atrapats. Les barreres del peatge de Sant Vicenç de Castellet van tardar una hora i mitja a aixecar-se i, quan s'havia anunciat públicament que ho estarien tota la nit, els cotxes que van entrar a l'autopista a partir de mitjanit es van tornar a trobar les barreres abaixades.Malgrat tot, la conselleria de Territori de la Generalitat, d'on depèn la direcció de Carreteres, va defensar ahir que la gestió del tall havia estat «correcta». Segons va assegurar, totes les màquines van poder arribar al lloc de la incidència sense problemes i la neteja de la via es va resoldre molt abans del previst, cosa que justifica, al seu entendre, que l'autopista tornés a cobrar el peatge poques hores després. Per la seva banda, ahir el Servei Català de Trànsit no es va manifestar sobre la qüestió i va al·legar que encara no tenia a punt el seu informe sobre la incidència.

Segons van detallar fonts de Territori, el centre de control de Car-reteres va rebre l'avís de la incidència a les 19.45 hores. Es tractava d'un despreniment de fangs a la C-55, a Castellgalí, com a conseqüència dels forts aiguats. L'incident va obligar a tallar els dos sentits de la circulació, la qual cosa va provocar llargues cues, que, en sentit Barcelona, arribaven fins a la variant de Manresa. Alguns conductors atrapats van assegurar que havien estat aturats fins a dues hores.

La magnitud del tall va obligar Trànsit a activar el protocol de desviament de vehicles cap a l'autopista C-16 i el consegüent alliberament del peatge. Segons fonts de Territori, el protocol no es va posar en pràctica fins a les 21.15 hores (malgrat que la tramitació s'havia iniciat abans). Per tant, els Mossos no van començar a desviar el trànsit cap a l'autopista fins a una hora i mitja després del tall.

Carreteres va enviar set màquines per a les tasques de neteja: un camió grua, una miniretroexcavadora, un camió dúmper, una excavadora mecànica, una escombradora i un equip de viabilitat. Segons les mateixes fonts, totes les màquines van poder arribar fins al lloc de l'incident, tot i reconèixer que una havia tingut «alguns problemes» per fer-ho. Testimonis van explicar a la xarxa que una retroexcavadora havia tingut maldecaps per fer-se pas entre la mitjana i els cotxes encallats.

Segons Territori, a les 20.45 hores, mitja hora abans que s'apliqués el protocol de desviament, ja es va obrir el carril en sentit nord i, a les 21.35, es va obrir provisionalment el carril en sentit sud.

A les 21.45, el Centre d'Informació Viària de Catalunya (Civicat), organisme del Servei Català de Trànsit, va enviar un comunicat assegurant que «el desviament per la C-16 es prolongarà durant tota aquesta nit a causa de l'alt risc de despreniments a la zona del tall de la C-55. La C-55 es mantindrà tallada en ambdós sentits a Castellgalí fins que es pugui valorar de nou la situació». La informació va arribar a molts usuaris de la C-55 a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació.

Però, a l'hora de la veritat, els conductors que, confiats que la C-16 seria gratuïta tota la nit, van entrar-hi passada mitjanit, es van trobar que havien de pagar peatge. Tot i que Trànsit ahir no es va manifestar sobre aquest fet, Territori va assenyalar que els equips de Carreteres van tenir neta la via «molt abans del que havien previst inicialment». Segons va explicar, «els operaris havien previst en principi que hi haurien de treballar tota la nit», però, finalment, no va ser així. Per aquest motiu, la C-55 es va obrir totalment abans del previst, per la qual cosa es va concloure el protocol de la C-16. «Els equips de Carreteres van treballar raonablement bé i els terminis de la incidència van ser cor-rectes», va assegurar Territori.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Les temperatures cauran al final del dia d´avui
Les temperatures cauran al final del dia d´avui

Les temperatures cauran al final del dia d´avui

Les màximes oscil·laran entre els -1 i 4 ºC al Pirineu, i entre els 1 i 6 ºC al Prepirineu

La Generalitat manté l´alerta per la nevada al Pirineu

La Generalitat manté l´alerta per la nevada al Pirineu

S'espera que la neu pugui arribar a diverses comarques catalanes en les properes hores

Una banda trafica a Manresa amb pisos buits que permet okupar per 600 euros

Una banda trafica a Manresa amb pisos buits que permet okupar per 600 euros

Localitzen immobles deshabitats, fan saltar el pany de la porta, en posen un de nou i n'ofereixen...

Els jutjats de Catalunya atendran el públic mitja hora més cada dia

Els jutjats de Catalunya atendran el públic mitja hora més cada dia

Els jutjats de Catalunya atendran el públic mitja hora més cada dia, després de l'acord signat...

La mare de la Nadia arriba als jutjats de la Seu enmig d´una gran expectació

La mare de la Nadia arriba als jutjats de la Seu enmig d´una gran expectació

Marga Garau ha anat a declarar acompanyada pel seu advocat, mentre el pare està citat a les onze

Troben 450 granades de mà i gran quantitat d´explosius a la rectoria vella de Sallent

Troben 450 granades de mà i gran quantitat d´explosius a la rectoria vella de Sallent

L'arsenal, de la Guerra Civil, ha estat localitzat durant una reforma a l'edifici. S'han...

Enllaços recomanats: Premis cinema