El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dijous, en una compareixença al Parlament, que el proper mes de gener entrarà en vigor l´ampliació de les bonificacions al peatge a l´autopista C-16, a Sant Vicenç de Castellet, amb l'objectiu de reduir la congestió a la C-55.

Els nous descomptes havien d'aplicar-se inicialment el setembre passat, però unes al·legacions de la concessionària de l'autopista, Autema, van obligar a ajornar la seva entrada en funcionament fins a principis d'any. El conseller ha confirmat aquest dijous que entraran en vigor el gener vinent.

El canvi ampliarà les bonificacions quant als recorreguts, però mantindrà igualment les condicions temporals que ja hi ha ara, és a dir, en dies laborables i en les franges horàries de 7 a 2/4 d'11 del matí, i de 5 a 9 de la tarda. En aquests horaris, la bonificació serà del 100 % per als vehicles que surten de l'autopista al peatge de Castellbell venint del nord (també des de Sallent quan la mesura entri en vigor), i per als que hi entrin en aquest mateix sentit. Per als que passin pel peatge troncal i continuïn per l'autopista, aquest descompte és del 50 %.

Segons el conseller, el nou sistema "permetrà incrementar el nombre d´usuaris beneficiats" i facilitar el transvasament de vehicles de la C-55, que té una intensitat de trànsit que arriba als 27.000 vehicles, a la C-16, per on només hi passen "14.000 vehicles diaris", quan té una capacitat per a 60.000. El conseller ha argumentat que el Govern vol desenvolupar "alternatives amb mesures serioses, sòlides i raonables".

En la mateixa compareixença, Rull ha advocat per un nou model de finançament i gestió de la xarxa viària "perquè pugui canviar el model actual de peatges que obliguen molts ciutadans a utilitzar vies que no tenen prou capacitat". El conseller ha posat com a exemples la C-55, una via lliure de pagament d´un carril per sentit, "congestionada" i la C-16, una autopista "buida", ha afirmat. "Hem de ser capaços, i aquesta és la línia d´actuació del Govern, d´invertir o equilibrar els termes d´aquesta contradicció", ha dit Rull.

La nova reunió amb els alcaldes bagencs, el 19 de desembre

D'altra banda, el conseller Rull també ha anunciat que el pròxim 19 de desembre hi haurà la segona reunió entre el Departament, Trànsit i els alcaldes del Bages per revisar el protocol d'aixecament de barreres de l'autopista C-16 en cas d'incidències a la C-55. La data estava pendent de fixar-se després que la Generalitat s'hagués compromès a finals d'octubre amb els batlles bagencs a fer una nova trobada per anunciar-los com pensa millorar el protocol.