Unes dues-centes persones s'han concentrat aquesta tarda de dilluns a Navàs en protesta per la detenció de Jordi Almiñana Domènech, veí del poble i un dels cinc joves que la setmana passada van plantar el jutge de l'Audiència Nacional que els havia citat coma investigats per cremar fotos del rei durant l'última Diada. Mentre, també a les 20 h, però a Barcelona, els Mossos han procedit a arrestar el manresà Roger Santacana Hervada, també per la mateixa causa, però s'ha tancat dins l'Escola Superior de Música de Catalunya, on estudia, acompanyat de companys fins que una estona més tard s'ha dirigit fins a la plaça d'Orfila del barri de Sant Andreu de Barcelona per unir-se a una de les protestes.

En l'acte de Navàs, que ha tingut lloc a la plaça de l'Ajutament, l'alcalde, Jaume Casals, ha llegit un manifest contra les detencions i seguidament, alguns dels presents han fet una 'crema solidària' de fotos del rei. L'escena s'ha repetit en altres punts de Catalunya.

Almiñana, resident al municipi des de fa tres mesos i membre de la plantilla del consistori des d'en fa un mes, ha estat detingut a les 8 del matí. El jove, que abans viva a Barcelona, figura entre els signants d'un manifest titulat "Gir a l'esquerra", segons el col·lectiu Alerta Solidària. L'altre detingut a primera hora és Aitor Blanc Aranjuelo, regidor i portaveu del grup municipal Som Gramenet (coalició formada per Podem i la CUP).

Casals, que ha convocat una roda de premsa per criticar la detenció, ha explicat que Almiñana treballa a l'Ajuntament dins d'un programa de garantia juvenil. Referent a l'arrest, el batlle ha lamentat que es privi de llibertat a algú per temes polítics i ha denunciat que, com a Ajuntament, no han rebut en cap moment informació institucional sobre la detenció. Casals també ha explicat que ha contactat amb comandaments dels Mossos del Bages, però que no li han pogut transmetre dades sobre l'estat del detingut, ja que l'operació la gestionen instàncies superiors.

Roda de premsa de Casals (dreta), amb Josep Casafont i regidors i simpatitzants de la CUP. Foto: Mireia Arso

Al migdia, els Mossos d'Esquadra han detingut al barri de Sant Andreu de Barcelona el tercer dels cinc joves. Ivan Altimira, membre de la CUP, ha estat arrestat pels Mossos durant la concentració de protesta que s'ha celebrat aquest migdia al barri de Sant Andreu.

Els processats van plantar el jutge

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va citar als cinc joves perquè compareguessin el passat 7 de desembre, i els va oferir poder declarar per videoconferència des de l'Audiència de Barcelona.

No obstant això, els cinc joves van plantar el jutge, ja que, segons van assegurar en una roda de premsa el passat 2 de desembre, el seu objectiu era "desobeir" el magistrat ja que consideraven que no és delicte cremar imatges d'una institució que segons el seu parer ha "reprimit els Països Catalans".

En ser preguntats per la possibilitat que el jutge ordenés als Mossos d'Esquadra que els detingués -com finalment ha passat- els encausats van exigir a la policia catalana que es posicionés sobre "si estan al costat del procés sobiranista català o a favor d'Espanya i de la Monarquia". "Que demostrin amb qui estan", els va reptar Miralles.

En aquest sentit, els encausats van exigir també a la conselleria d'Interior que expliqui si està a favor del procés i que detalli si va donar ordres polítiques per identificar-los durant la manifestació promoguda per l'esquerra independentista en la passada Diada de l'11 de setembre.