Pujada molt notable de les temperatures aquest divendres al matí, sobretot si la comparem amb la que es registrava fa només 48 hores. En alguns municipis de la Catalunya Central, com ara Manresa, Artés o Cardona, la diferència entre avui a 2/4 de 9 del matí i dimecres a la mateixa hora és de 15 graus.

A Manresa, dimecres el mercuri va caure fins als -7 i avui, a 2/4 de 9, la capital del Bages tenia una temperatura de +8. A Cardona, dimecres la temperatura era de -9,7, i avui a la mateixa hora hi havia 6 graus positius, per tant, la diferència és de 15,7 graus. La mateixa diferència que es registra a Artés, amb 7 graus positius avui, i -8,7 abans-d'ahir. Al Pont de Vilomara, el termòmetre s'ha enfilat 14,7 graus en només dos dies: avui, 7 graus positius; dimecres -7,7.

Al Berguedà la temperatura també ha pujat molt notablement. A Berga tenen avui 11 graus més que dimecres, ja que el termòmetre indicava avui a primera hora 5 graus positius, i dimecres la temperatura era de -6. Diferència pràcticament idèntica la de Guardiola, amb 0 graus avui i -10,9 fa només 48 hores.

Al Moianès, Moià s'ha llevat amb el termòmetre a 3,5 graus positius i dimecres marcava -5,9, per la qual cosa la temperatura ha pujat 9,4 graus. A Solsona, l'augment de la temperatura ha estat de 12,5 graus, ja que avui a 2/4 de 9 el mercuri s'ha situat als 4 graus positius, i dimecres, assenyalava -8,5. La Seu d'Urgell tenia avui -3 graus, una temperatura força freda, però 7,2 graus més elevada que dimecres, quan hi havia -10,2.

A Das, que dimecres la mínima es va quedar a només un grau de batre el rècord històric, amb -21,6, avui el termòmetre marcava "només" -6 graus. Per tant, la diferència és tan remarcable com la de Manresa, Artés o Cardona, amb una pujada de la temperatura de 15,6 graus. Puigcerdà tampoc es queda curt: avui els termòmetres assenyalen -3 i dimecres van caure fins als -15 (12 graus de diferència).

Òdena també ha registrat un augment molt remarcable de la temperatura, ja que tenen avui 14,8 graus més que dimecres, quan el mercuri va tocar fons fins als -8,8, i avui ha remuntat fins als 6 positius. Als Hostalets de Pierola tenen una diferència de 10,7 graus: amb -3,7 el dimecres a 2/4 de 9, i +7 avui a la mateixa hora.

Alerta activada per vent, avui

Protecció Civil va activar aquest dijous a la tarda la prealerta del pla Procicat per fortes ventades durant els pròxims dies. El Servei Meteorològic preveu que avui es puguin produir ratxes fortes de gregal, de 90 km/h, a les comarques del Barcelonès i del Baix Llobregat, així com també a la zona del Delta de l’Ebre. De fet, durant aquesta tarda ja s’han registrat ratxes de 58 km/h a Barcelona -76 km/h a la bocana sud del Port-, 60 km/h a Badalona, 65,5 km/h al Perelló i 52 km/h a Amposta.

Aquesta previsió s’intensifica per dissabte, quan es podran superar les ratxes màximes de 90 km/h (el vent bufarà de gregal), començant per la zona litoral central i estenent-se cap a tot el prelitoral i més tard també a les comarques de l’interior del centre i del nord del país.

Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure davant el vent intens.