Prop de 300 persones s'han concentrat aquest dimecres a la tarda davant l'Ajuntament de Súria per condemnar la mort d'una veïna, Carmen González Ropero, de 79 anys, aquest dimarts, presumptament a mans del seu home. En un ambient marcat per l'emotivitat i el recolliment, la regidora d'Igualtat, Carmen Besa, ha llegit un manifest que demana "l'esforç de tots" per avançar cap a la plena igualtat entre homes i dones "des del compromís i el respecte", com "millor homenatge que podem fer a les persones que han mort i que han patit o pateixen la violència de gènere".

En l'acte, que ha començat a les 6, també s'hi ha pogut veure l'alcalde, Josep Maria Canudas; el president del Consell Comarcal, Agustí Comas; i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. L'alcalde ha agraït les mostres de suport i ha expressat el desig que "no es tornin a repetir enlloc" els casos de violència de gènere.

El manifest ha recordat que Súria "ha mostrat moltes vegades el seu rebuig a la violència de gènere" i que "no podem estar passius i callats davant aquestes situacions". També ha remarcat el desig que "mai" s'hagués de lamentar "enlloc la pèrdua d'una altra vida a causa d'aquest problema social".

El presumpte autor del crim, detingut

Els fets van tenir lloc aquest dimarts passat al número 22 del carrer Zurbarán. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís a les 9.23 del matí, quan, segons apunten les primeres informacions, una dels quatre fills del matrimoni es va adreçar al domicili familiar i es va trobar la seva mare ja sense vida i l'home ferit de gravetat per arma blanca, amb un ganivet clavat a l'abdomen.

El presumpte agressor va quedar detingut pels Mossos d'Esquadra i va ser traslladat a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on el van operar i va quedar ingressat amb pronòstic reservat. Un cop surti del centre amb l'alta hospitalària, passarà a disposició del jutjat de violència sobre la dona de Manresa, que és el que s'ha fet càrrec del cas.

Els fets han causat una enorme commoció entre els veïns, alguns dels quals han explicat a Regió7 que el matrimoni era molt tranquil i que poques hores abans dels fets els havien vist passejant pel municipi.

Si es confirma l'assassinat masclista, aquest és el primer cas de violència domèstica a Catalunya des de començament d'aquest any. A Espanya, aquest seria ja el vuitè cas.

Banderes a mig pal

Amb motiu de la jornada de dol oficial, les banderes de Catalunya i de Súria han onejat a mig pal a la façana principal de l'Ajuntament de Súria.

Coincidint amb la concentració, el comerç de la localitat ha tancat aquesta tarda les seves portes, responent a una crida de la Unió de Comerciants, com a mostra de solidaritat amb la família de la víctima.

La corporació municipal va fer ja dimarts mateix pública una declaració de condemna a la violència de gènere i de solidaritat amb els familiars de la primera víctima mortal de violència masclista d'aquest any a Catalunya.

En la seva declaració, la corporació municipal també reiterava la necessitat que les persones que pateixen violència de gènere ho comuniquin al telèfon 900 900 120, que està actiu les 24 hores i no queda registrat en la factura.

L'Institut Català de les Dones també ha convocat aquest dimecres un minut de silenci davant la seva seu a Barcelona com a mostra de rebuig per aquest tràgic succés