La presència abundant d'escuma al riu Calders obliga de nou l'ACA a investigar-ne els nitrats

?Tècnics de l'Agència acudeixen dos dies seguits a Navarcles a causa de l'augment de la bromera ?Aigües de Manresa talla la captació dels pous

16.02.2017 | 08:20
Gran quantitat d´escuma blanca ahir al matí al riu Calders, al seu pas pel Molí del Serra, a Navarcles

Les fortes pluges de dimarts van fer reaparèixer escuma blanca a l'aigua del riu Calders, entre Monistrol i Navarcles, però va ser ahir al matí quan va agafar unes dimensions de gran magnitud, al seu pas pel Molí del Serra, a Navarcles. Per aquest motiu, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que dimarts ja havia analitzat la quantitat de nitrats que portava l'aigua, va haver de tornar ahir a la zona per fer-hi noves anàlisis. La problemàtica, que fa anys que s'arrossega, s'hauria de resoldre amb l'ampliació de la depuradora de Moià, prevista per a final d'any.

Segons van explicar fonts de l'ACA a aquest diari, arran de les darrers pluges, tècnics de l'Agència van acudir dimarts a la zona per fer un mostreig de tota la conca del riu Calders, ja que l'aigua tornava a baixar amb escuma blanca en alguns trams, un fet recurrent en aquesta conca, que s'atribueix a la contaminació de la riera de la Tosca, que passa pel polígon industrial de Moià.

L'objectiu de les analìsis de dimarts, segons l'ACA, era determinar l'origen d'aquestes escumes i comprovar quina quantitat de detergents portava l'aigua.

Ahir al matí, però, el riu Calders, al seu pas per Navarcles, va aparèixer amb més escuma que mai. Per aquest motiu, l'ACA va enviar un inspector a la zona i va agafar mostres del llac de Navarcles i del punt concret on van aprèixer les escumes. Els resultats de les anàlisis, tant les de dimarts com les d'ahir, és previst que es coneguin d'aquí a pocs dies.

D'altra banda, dimarts mateix, amb la reaparició de les escumes, Aigües de Manresa va aturar la captació de les aigües de pou que té a prop del riu Calders, al terme municipal de Navarcles.

L'Ajuntament de la població navarclina també participa en la investigació, per determinar si la reaparició de l'escuma és com a conseqüència de l'habitual presència de nitrats a l'aigua o si és com a resultat d'un abocament irregular d'alguna empresa moianesa a la riera de la Tosca. «Sol passar que, quan ha plogut molt, hi ha algunes empreses que ho aprofiten per obrir comportes», va assenyalar l'alcalde navarclí, Llorenç Ferrer. «Sempre que plou, tenim el mateix problema», va dir.

El darrer cas de contaminació a la conca del riu Calders es va produir a la Tosca el 23 de gener, entre Moià i Monistrol de Calders, just després d'un altre episodi de pluges. Pocs dies després, l'ACA va assegurar que els nivells d'amoni de la Tosca continuaven dins dels límits legals.

La contaminació de la riera la Tosca a causa d'abocaments ha estat denunciada des de fa anys per diversos col·lectius del Moianès, entre els quals l'entitat La Cosa Nostra. Ara, aquests col·lectius estan preparant per a la primavera una campanya sobre la contaminació que prometen que serà «potent».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema