Les obres de rehabilitació de l'institut Lluís de Peguera de Manresa, que el Govern de CiU va adjudicar l'any 2012 a la UTE formada per Opreler i Grup Soler, van centrar ahir una part dels interrogatoris que el jutge que investiga la trama del 3% va adreçar ahir a diversos dels imputats que van ser detinguts fa dues setmanes. Un dels que van comparèixer davant del jutge va ser l'empresari berguedà Fèlix Pasquina, que es va acollir al seu dret a no declarar.

Segons van explicar ahir fonts judicials a les agències Efe i ACN, tant Pasquina com el president de Rogasa, José Luis Romero, van ser interrogats pel jutge sobre les obres a l'institut manresà. Romero és l'únic dels que van declarar ahir que no va ser detingut en l'operació Pika de fa dues setmanes, però sí que havia estat arrestat el 2015, juntament amb el bagenc Jordi Soler, directiu del Grup Soler. En total, ahir van comparèixer al jutjat l'exdirector general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rossell, que es va negar a declarar, i cinc empresaris (incloent-hi Pasquina), tres dels quals sí que van donar explicacions.

En concret, segons les fonts, el president d'Oproler, Sergio Lerma, va assegurar davant del jutge que els únics pagaments a l'entorn de CDC els va efectuar el 2010, quan va fer un donatiu de 3.500 euros a la fundació Catdem i un altre de 13.500 a Fòrum Barcelona, si bé va al·legar que en els dos casos es tractava d'aportacions legals i declarades.

En la mateixa línia, segons les fonts, el delegat a Catalunya de la constructora Oproler, Josep Manuel Bassols, va negar davant el magistrat haver pagat comissions a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a canvi de l'adjudicació d'obra pública per part d'administracions dirigides per aquesta formació.