Un veí de Manresa de 40 anys, José López Padilla, va morir ahir a la matinada com a conseqüència d'un incendi a casa seva provocat per una estufa elèctrica que s'havia deixat encesa, segons fonts dels Mossos d'Esquadra. L'home va morir intoxicat pel fum.

L'aparell calefactor que va provocar l'incendi és un radiador amb barres incandescents, un tipus d'estufa que els Bombers recomanen no apropar a peces de roba ni a cap element combustible. De fet, és un dels tipus d'aparells que solen ser darrere de molts incendis d'habitatge.

Ahir, encara es desconeixia quin havia estat l'element que va començar a prendre a causa de l'escalfor de l'estufa. Segons fonts de la investigació, al domicili hi havia brutícia acumulada, però es descarta que l'home tingués una síndrome de Diògenes.

L'avís dels fets, segons van explicar els Bombers de la Generalitat, es va produir poc després de la 1 de la matinada, en un habitatge situat al quart pis del carrer Prudenci Comellas, número 44.

El foc va cremar totalment el menjador del pis i la resta de l'habitatge va quedar afectat pel fum. A l'interior de l'immoble, a la part oposada del lloc d'inici de l'incendi, els Bombers van localitzar la víctima en estat inconscient. El personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va certificar la seva mort, per intoxicació de fum. Els efectius d'emergències també van trobar a l'interior del pis el cadàver de la gossa que convivia amb l'home, que també va morir a causa de l'incendi.

Com a mesura preventiva, es van desallotjar uns 13 veïns de l'edifici de quatre plantes, que van poder tornar a casa seva un cop el foc es va donar per extingit. Ahir al matí, els serveis tècnics municipals, després d'haver inspeccionat el bloc, van confirmar que ni l'habitatge ni l'edifici no han quedat afectats estructuralment.

Al lloc de l'incendi hi van treballar sis dotacions dels Bombers. A més, també hi van treballar efectius dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Local de Manresa i dues ambulàncies del SEM.

La víctima mortal és un manresà de 40 anys que vivia en companyia únicament de la seva mascota. L'home no treballava i subsistia gràcies a una petita pensió d'incapacitat. Al seu pis hi arribava l'electricitat perquè, segons els veïns, tenia la llum punxada, ja que no tenia comptador. L'home tenia una filla menor d'edat, que no vivia amb ell.

Arran de l'incendi mortal, l'Ajuntament de Manresa va enviar un comunicat on lamentava els fets i expressava el condol a familiars i als amics. A la tarda, l'alcalde, Valentí Junyent, va expressar públicament el condol aprofitant la concentració de suport a Francesc Homs.

Per la seva banda, la Plataforma d'Afectades per l'Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) Bages va convocar una trobada ahir al vespre per valorar l'incendi i analitzar si es tracta o no d'un cas de pobresa energètica. Responsables de la PAHC van recollir al llarg del dia informació sobre l'incendi i, segons van explicar, la víctima mortal no havia demanat atenció a Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa.