Un veí de Sallent serà jutjat per un delicte de maltractament animal per deixar sols a casa seva quatre gossos durant 12 dies mentre ell se'n va anar de vacances a les Canàries. L'home s'enfronta a un any de presó.

Segons ha informat avui la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), que exerceix l'acusació popular, els fets van passar al febrer de l'any passat a Sallent, quan l'acusat va marxar dotze dies a les Canàries deixant els seus quatre gossos desatesos.

Tres dels gossos eren cadells que va deixar lligats a la paret de les golfes amb mig metre de corda, amb morrió, sense aigua i amb el pinso repartit pel terra barrejat amb els excrements i orins dels propis animals, segons l'acusació.

El quart gos, adult, era a la terrassa, sense accés a les golfes i a la intempèrie, sense poder accedir al menjar ni a l'aigua.

La FAADA ha aconseguit que aquests fets, que inicialment van ser tipificats com a delicte lleu de maltractament animal, acabin jutjant-se com un delicte greu de maltractament animal, petició a la qual s'ha adherit el fiscal.

Segons ha explicat l'advocada de FAADA, Anna María Estaran Pérez, aquest canvi en la qualificació dels fets suposa que, si en un primer moment la pena que es podia sol·licitar era d'una multa d'un a sis mesos, ara tant l'acusació popular com el ministeri fiscal podran sol·licitar fins a un any de presó i inhabilitació de fins a tres anys per a la tinença d'animals.

Segons FAADA, no és la primera vegada que aquest veí de Sallent s'absenta diversos dies deixant els gossos sense cap atenció i sense procurar que algun familiar o amic es fes càrrec dels animals i assegurés el seu benestar.

En aquest cas, la protectora de Sallent es va fer càrrec dels gossos, i en la valoració veterinària es va concloure que els quatre animals presentaven deshidratació i malnutrició, caquèxia, plantigradisme, mucoses hiperèmiques, seborrea i descamació.

El gos adult portava una corda cenyida lligada al coll que li va provocar una ferida oberta amb molta inflamació i infecció que va requerir cirurgia constructiva.

FAADA ha denunciat que, tres mesos després del decomís dels quatre gossos, van tornar a rebre un avís que el mateix veí tenia en la seva possessió un altre cadell en condicions iguals que l'anterior.

Aquesta vegada es tractava d'un cadell, tancat en un transportin sense menjar, sense aigua ni mobilitat, dormint sobre els seus excrements i orins, situat a les golfes, a temperatures molt caloroses i que també ha estat decomissat.

Estaran Pérez ha celebrat que "casos com aquest mostrin un avanç en la interpretació del tipus delictiu de maltractament animal i un augment en la sensibilització de jutges i fiscals".