El Jutjat Penal 2 de Manresa ha condemnat a una pena mínima un veí de Sant Joan de Vilatorrada, Santiago S. C., de 40 anys, que estava acusat d´haver entrat a robar diverses vegades a casa dels seus veïns, un matrimoni d´octogenaris. El processat s´enfrontava a quatre anys de presó, però finalment no ha estat condemnat pel delicte de robatori perquè no s´ha pogut tenir l´única prova directa dels fets: la declaració de l´anciana, que el va enxampar in fraganti però que va morir un any després, abans del judici. El seu marit també va morir pocs mesos després.

Malgrat la falta de la declaració de les víctimes, el jutjat ha condemnat Santiago S. C. per un delicte de receptació, ja que, el dia del judici, celebrat aquest dilluns, l´acusat va reconèixer que havia venut una part de les joies robades. El que no va admetre, però, és que ell hagués estat l´autor del robatori. La seva defensa va pactar d´aquesta manera una pena de sis mesos de presó amb la fiscalia i amb l´acusació particular, que exercien una filla i una neboda del matrimoni. La pena ha quedat suspesa (perquè és inferior als dos anys i no té antecedents), amb la condició que no torni a delinquir i que indemnitzi les dues hereves amb el valor econòmic del botí sostret, fixat en 1.300 euros.

La fiscalia, però, considerava inicialment que Santiago S. C., ara fa tres anys, havia entrat diferents vegades a l´habitatge dels seus veïns, al carrer Lleida, d´on s´hauria endut diverses quantitats de diners (fins arribar als 1.200 euros), anells d´or i una medalla.

El dia 9 de febrer del 2014, l´anciana va caçar in fraganti el lladre. La dona havia acudit a un ball a la sala de Cal Gallifa, però va tornar a casa abans d´hora per anar a buscar un paraigua i, en aquell moment, va sorprendre el lladre, que va fugir corrents. L´anciana va identificar el delinqüent com el seu veí, Santiago S. C. La Policia Local i els Mossos van detenir-lo pocs dies després. Segons va concloure la policia, el lladre posseïa una clau per entrar a casa de les víctimes, sense el seu coneixement. L´existència d´aquesta clau, però, finalment no va poder ser corroborada, per la qual cosa el fiscal va descartar incloure aquest fet en el seu escrit d´acusació.

Una part de les joies es va recuperar en una botiga de compravenda d´or de Sant Joan, on el lladre havia anat a vendre-les. En el judici d´aquest dilluns, però, el responsable de l´establiment no va comparèixer al jutjat, malgrat que era un testimoni clau. La seva absència i la falta de la declaració de les víctimes, ja difuntes, va fer que les acusacions retiressin la imputació de robatori. La defensa de l´acusat, però, era conscient que, si anaven a judici, la jutge podia fer valdre com a bona la declaració que les víctimes van fer fa tres anys, que incriminava Santiago S. C. Per aquest motiu, va acceptar pactar amb les acusacions el delicte de receptació.