Un oftalmòleg de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa serà jutjat d'aquí a dues setmanes acusat per la fiscalia d'haver deixat cega una pacient, veïna del Berguedà. El fiscal considera que el metge no va tractar correctament la dona el dia que va anar a Urgències perquè havia perdut la visió d'un ull, la qual cosa va provocar, segons el ministeri fiscal, que pocs dies després acabés perdent la vista de l'altre ull. L'home s'enfronta a una petició de dos anys de presó i dos d'inhabilitació.

Els fets, segons l'escrit d'acusació de la fiscalia, al qual ha tingut accés Regió7, van tenir lloc el 23 de desembre del 2013. Inicialment, la dona va acudir al servei d'Urgències de l'hospital de Berga per una pèrdua sobtada de la visió d'un ull. Allà, va ser derivada a Urgències de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on va ser atesa per l'acusat, que era l'oftalmòleg que hi havia de guàrdia.

El metge, segons la fiscalia, va fer una visita breu a la pacient, sense practicar-li les exploracions complementàries que eren necessàries davant l'estat de la dona. Per aquest motiu, el ministeri públic considera que l'acusat va incomplir els principis més elementals que exigeix la pràctica mèdica. L'home va diagnosticar-li una neuropatia òptica isquèmica i, segons el fiscal, la va enviar a casa sense oferir-li cap tractament.

Pocs dies després, el 30 de desembre, la dona va perdre la visió de l'altre ull, per la qual cosa va ser derivada, de nou, a Urgències de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. La dona va ser atesa per altres metges, que li van fer les proves complementàries oportunes i li van diagnosticar una neuropatia òptica isquèmica arterítica, coneguda amb el nom de malaltia d'Horton. Una mala evolució d'aquesta patologia és el que pot acabar causant una ceguera.

La fiscalia conclou que l'acusat, a causa de la seva actuació «negligent» del dia 23, va impedir que es pogués subministrar a la víctima el tractament adequat, la qual cosa hauria evitat l'afectació de l'altre ull i, per tant, la pèrdua total de la visió de la pacient.

Com a conseqüència dels fets, la berguedana va tenir una ceguera bilateral i, secundàriament, un agreujament d'un procés de demència preexistent, la qual cosa va motivar que fos declarada incapacitada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga i que es nomenés la seva filla com a tutora.

La fiscalia acusa l'oftalmòleg d'un delicte de lesions per imprudència greu, per la qual cosa demana per a ell la pena de dos anys de presó i dos anys d'inhabilitació per a l'exercici de la professió mèdica. Les filles de la víctima han renunciat a la indemnització que legalment els podria pertocar.