El mosso d'esquadra que va recórrer gairebé 3.000 quilòmetres amb la finalitat de recollir diners per a la investigació de la malaltia de l'Asier, el nen del Pont de Vilomara que tenia un tumor poc freqüent i que va acabar morint, és candidat a rebre el premi Mosso de l'Any. Avui és el darrer dia per votar i l'agent, Albert Palacio, és un dels tres aspirants.

Palacio, de 45 anys i veí de Gualba (el Vallès Occidental), és agent de la comissaria de Granollers. És amic de la mare del nen, que també és mosso i té plaça a la comissaria de Manresa. De fet, el col·lectiu de Mossos d'Esquadra és un dels que més es van mobilitzar per ajudar la família de l'Asier, amb tot tipus d'actes al Bages i a Catalunya. Palacio va decidir emprendre la llarga caminada per l'Asier i va crear la pàgina de Facebook «Un camí per l'Asier» per divulgar la seva aventura i animar tothom a fer donatius per pagar la investigació, que a tot l'estat espanyol només porta a terme l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Asier Sorroche Herreros va acabar morint el maig de l'any passat víctima del tumor cerebral, un de poc freqüent anomenat glicoma pòntic intrínsec difús. Es tractava d'una malalta incurable que apareix en nens d'entre 5 i 9 anys i de la qual anualment es detecten 300 casos a tot el món.

La Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (USPAC) avala la candidatura de Palacio i ha iniciat una campanya per animar els membres del cos a votar-lo. «Va fer aquesta gesta agafant dies de vacances i, a més, s'ho pagava tot de la seva butxaca. No volia rebre diners, que considerava que tots havien d'anar destinats a la investigació», explica el portaveu del sindicat, Josep Miquel Milagros. La USPAC considera que l'esperit solidari de Palacio es mereix el reconeixement del cos policial i per aquest motiu, opina, ha de rebre el premi.

En les anteriors edicions, el guardó ha recaigut en persones conegudes que donen suport a la tasca del mossos d'esquadra, però que no són membres de la policia catalana. Els periodistes Pilar Rahola i Xavier Vinader -aquest últim a títol pòstum- i el científic i investigador Joan Massagué són algunes de les personalitats conegudes que van aconseguir el premi. «No eren agents, però ja ens està bé que el donessin a persones d'altres àmbits, com el periodisme, que donen suport a la nostra feina. En tot cas, aquest any sí que tenim un agent entre els candidats per una gesta que el distingeix i creiem que ha arribat l'hora que es doni a un membre del cos», explica el portaveu del sindicat dels Mossos d'Esquadra.

La idea de presentar la candidatura d'Albert Palacio va sortir d'uns agents del mateix sindicat i finalment la USPAC va enviar una carta al conseller de l'Interiror, Jordi Jané, proposant el nom de l'agent i exposant els motius. El guanyador finalment és elegit per tots aquells membres del cos que vulguin exercir el seu dret a vot a través de la intranet de la policia.

L'abril de l'any passat, Palacio, tot fent la ruta fins a Santiago, va passar per les comarques de la Catalunya Central. Preguntat per aquest diari, l'agent va dir que «volia fer alguna cosa per ajudar tots aquests nens que estan una mica oblidats per les administracions. I per aquest motiu vaig decidir caminar de Roma a Santiago, perquè són dues ciutats emblemàtiques i perquè volia cridar d'alguna manera l'atenció amb aquests gairebé 3.000 quilòmetres», afegia. També criticava les administracions i les farmacèutiques per no interessar-se per la investigació de la malaltia.