La continuïtat del festival de música psicodèlica de Callús perilla. L'alcalde, Joan Badia, diu tenir clar que la prioritat és el descans dels veïns de Sant Mateu de Bages -el municipi veí d'on s'han alçat veus en contra de l'esdeveniment musical- i el bon funcionament dels negocis de turisme rural de la zona. Per aquest motiu assegura que si els organitzadors no garanteixen que podran solucionar la problemàtica del soroll l'any que ve l'Ajuntament no donarà el permís per organitzar l'Own Spirit Festival.

Les molèsties que ha provocat a veïns i clients de les cases rurals durant la Setmana Santa van motivar que els dos propietaris d'una masia, la de can Gras, presentessin una denúncia als jutjats de Manresa després de recollir 50 signatures de veïns. «Si no ens garanteixen que l'any que ve no poden solucionar la qüestió del soroll, no l'autoritzarem. Entenem que hi ha gent que es guanya la vida amb el turisme rural i l'alt volum de la música espanta al clientela i la molesta», emfatitza Badia.

La casa rural més propera és a poc més de tres quilòmetres del lloc on va tenir lloc on es va celebrar el festival i altres propietaris que diuen haver sentit clarament el soroll tenen l'allotjament a gairebé a cinc quilòmetres.

El mateix alcalde es reunirà avui amb els responsables del festival per valorar la problemàtica i si, de cara a properes edicions, es pot organitzar sense que els propietaris de cases d'agroturisme i els veïns hi alcin la veu en contra. Badia insisteix que l'Ajuntament de Callús va donar el permís per acollir l'Own Spirit Festival -que aquest any va tenir 1.500 assitents procedents de diferents països europeus- perquè els organitzadors tenien els permisos corresponents de Mossos i Agents Rurals, i entén que «no s'han de posar obstacles a ningú que vulgui organitzar un esdeveniment, sempre que no es molesti ningú». L'alcalde diu que encara no han rebut la denúncia presentada i quan els arribi l'estudiaran.

La nit de l'esdeveniment, de diumenge a dilluns, un cop presentada la denúncia i quan s'havia fet pública la queixa veïnal, l'excés de soroll va tornar a molestar habitants i turistes de Sant Mateu. L'alcalde reconeix que en la darrera matinada la música estava molt alta i els propietaris denunciants asseguren que «el volum era excessiu».

Miquel Rovira, el propietari que va presentar la denúncia, explica que no està en contra del festival, però no vol «que es molesti els turistes que vénen a descansar», i que si es torna a organitzar l'any vinent no es faci per Pasqua, quan «els allotjaments d'agroturisme estan plens».