Les Comarques Centrals tornen a ser escenari de la lluita contra el gihadisme. Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest matí un veí de Masquefa, resident a la urbanització El Maset, en el marc de l'operació per desmantellar a Catalunya un grup que tenia vincles amb Daesh i traficava amb drogues. En total, s'han arrestat nou persones.

El municipi de l'Anoia és una de les sis localitats en què la policia catalana ha portat a terme escorcolls, que s'han concentrat sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Tres dels detinguts mantenien vincles amb els autors dels atemptats a l'aeroport de a Zaventem, a Brussel·les, i en una estació de metro de la ciutat que al març de 2016 va acabar amb la vida de 35 persones.

De moment no se sap si l'arrestat de Masquefa és un dels que tenia contacte amb la cèl·lula gihadista de l'atac a Bèlgica.

Operació a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han dut a terme aquest dimarts a la matinada una operació contra el terrorisme gihadista a sis municipis catalans entre els quals hi ha Masquefa, a l'Anoia. A banda de la localitat anoienca, els agents també estan efectuant registresa Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Santa Coloma de Gramenet i Ripollet. Fins ara, s'han practicat nou detencions.

El registre a la localitat anoienca s'ha produït a primera hora del matí, quan diversos veïns han vist el desplegament policial dels Mossos cap als voltants de les 7h.

Tres dels nou detinguts podrien tenir alguna relació amb els autors dels atemptats del 22 de març de l'any 2016 al metro i a l'aeroport de Brussel·les. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat que les investigacions ''apunten'' que aquesta relació ''ha existit'', alhora que també ha explicat que en la dotzena d'escorcolls que s'han dut a terme s'ha interceptat grans quantitats de diners, droga i material informàtic que ara s'haurà d'analitzar però, de moment, no s'han trobat indicis que el grup volgués atemptar a Catalunya.

Fonts pròximes a la investigació han descartat que entre els detinguts hi hagi el considerat cervell dels atemptats a Brussel·les, Oussama Atar, ni que fos un dels objectius de l'operació.

Dels 9 detinguts, 8 tenen la nacionalitat marroquina i 1 l'espanyola. En total, tot i que no a tots se'ls acusa dels mateixos, se'ls imputen com a mínim cinc delictes: pertinença a organització terrorista, pertinença a grup criminal relacionat amb el tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, blanqueig de capital i apropiació indeguda. En els 12 escorcolls que han tingut lloc aquest dimarts a l'àrea metropolitana de Barcelona s'han localitzat drogues, armes, i importants quantitats de diners així com també, material informàtic que s'haurà d'analitzar. A més, també s'han escorcollat domicilis a Marroc.

La possible relació entre aquests detinguts i els autors dels atemptats a Brussel·les, que van causar 35 morts i més de 300 ferits, s'haurà de confirmar a través de les investigacions, però els primers indicis apunten que ''ha existit'' i per aquest motiu, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha volgut destacar la coordinació entre el cos dels Mossos d'Esquadra, la policia federal belga i el cos nacional de policia. L'operació va començar fa 8 mesos.

Segons fonts pròximes a la investigació, són tres els detinguts que tindrien relació amb els presumptes autors dels atemptats de Brussel·les, Yassine Atar, que va ser arrestat cinc dies després dels atemptats i que des de llavors està empresonat, i els germans El Bakraoui, que es van immolar.